Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
De afgelopen drie jaar gingen de VMM, GGD Haaglanden, Stad Antwerpen, Universiteit Antwerpen en VFA Solutions samen op zoek naar oplossingen om de impact van schadelijke stoffen uit de buitenlucht op het binnenmilieu te beperken. Op dinsdagvoormiddag 28 september organiseren we samen met onze partners het slotevenement over het aspect burgerwetenschap.
Op vrijdag 4 juni vond het digitale slotevent van het LIFE VAQUUMS-project plaats. 80 geïnteresseerden kwamen bij elkaar om de resultaten en bevindingen van het project te ontdekken. Er kwamen veel interessante vragen en enthousiaste reacties van de deelnemers.
Om water te onttrekken uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten is in de nabije toekomst een melding vereist. Om dit vlot te laten verlopen, is er nu een nieuw e-loket wateronttrekkingen. Dit moet het mogelijk maken om betere waterbalansen op te maken én na te gaan of de waterbeschikbaarheid en onttrekkingen niet uit evenwicht zijn.
De Zenne staat in Halle bekend als een waterloop die vaak verscholen zit achter een haag of hek. In augustus komt daar verandering in met de start van de bouw van drie Zenneterrassen. Dat brengt de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij uitbreiding alle waterliefhebbers.
De VMM zet sterk in op het gebruiken van vernieuwende technieken uit andere domeinen. Zo worden meer en meer componenten van ‘Internet of Things’ (IoT) ingezet in de operationele werking van de meetnetten van de VMM. Sinds kort zijn 50 IoT-peilmodules beschikbaar om waterstanden op de onbevaarbare waterlopen te monitoren en de data meteen te publiceren. Dit gebeurde in een samenwerking tussen de VMM en de 5 Vlaamse provincies.
Doordat de waterkwaliteit verbetert, keren vissen terug naar onze waterlopen. Vissen verplaatsen zich voortdurend op zoek naar voeding, voortplantingsplaatsen, overwinteringsgebieden of nieuwe leefgebieden. Vaak verhinderen stuwen, watermolens of bodemvallen die migratie omdat vissen er niet voorbij kunnen zwemmen. Voor de ecologisch belangrijke waterlopen zoeken we oplossingen om deze vismigratie weer mogelijk te maken. Dat is ook een doelstelling van de Benelux-beschikking ‘vrije vismigratie’ en de Europese kaderrichtlijn Water. Aan de Bellemolen in Affligem valt het water permanent ongeveer 1,5m naar beneden, wat een knelpunt is voor de migratie uit de Dender op de Bellebeek. We pakken dit aan door een vispassage te bouwen.
In juni werd de vernieuwde “BelAIR 2.0” app gelanceerd. De app geeft via een score, van “zeer goed” tot “uitermate slecht”, aan hoe de actuele luchtkwaliteit is op jouw locatie. Deze info actualiseren we elk uur. De app maakt ook een voorspelling van de luchtkwaliteit voor de volgende dagen en geeft je een idee van de evolutie van de luchtkwaliteit op de lange termijn. Bij de ontwikkeling van de nieuwe app die de oude uit 2019 vervangt, werd rekening gehouden met de opmerkingen van een gebruikersbevraging. De app bevat ook een aantal nieuwigheden.
De VMM haalt regelmatig alle vuil uit de Dijle in Leuven. Hierbij worden grote hoeveelheden fietsen, verkeersborden en nadarhekken uit het water gehaald. Daaruit blijkt dat sluikstort en zwerfvuil een groot probleem blijft. Dat zorgt niet alleen voor een slechtere waterkwaliteit, maar beperkt ook de waterbeleving op en langs het water.
De brand op het schietterrein in Brecht in april toonde aan dat low-cost burgersensoren een meerwaarde kunnen zijn bij het monitoren van de luchtkwaliteit.
De VMM vraagt van bedrijven en burgers grote inspanningen voor een beter leefmilieu. We vinden het dan ook niet meer dan logisch om een voorbeeld te zijn voor anderen. Dankzij het milieumanagementsysteem EMAS evalueren, rapporteren en verbeteren we al acht jaar de milieuprestaties van de VMM.