Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Het totaalplan van de Mark is in volle uitvoering en gaat binnenkort een volgende fase in. Deze zomer hebben enkele uitgevoerde werken al meteen hun nut bewezen, maar we konden ook vaststellen dat de geplande werken nog broodnodig zullen zijn om het valleigebied van de Mark nog beter te beschermen tegen wateroverlast en overstroming. We nemen je even mee doorheen de realisaties en de volgende stappen.
Misschien heb je het al opgemerkt: de luchtkwaliteitsthema’s op vmm.be zijn grondig aangepakt. Door de milieu-informatie beter te structureren, krijg je snel een zicht op de toestand en evolutie van de luchtkwaliteit en de aanpak en bronnen van luchtverontreiniging. Ook voor de water- en klimaatthema’s werken we aan zo’n update.
Samen voor zuivere lucht is niet zomaar een slagzin. Het is de essentie van waar we samen met steden en gemeenten naar streven. We hebben er ons platform samenvoorzuiverelucht.eu naar vernoemd: op die plaats komen meer dan 70 oplossingen aan bod voor wie lokaal impact wil hebben op de luchtkwaliteit. Samen voor zuivere lucht is ook wat ons in Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem verbindt om onder meer de concentratie NO2 te meten het komende jaar.
In augustus is de VMM gestart met het uitgraven van nieuwe meanders voor de Kleine Gete ter hoogte van de Kasteelhoeve in Wange (Landen). Met deze ingreep willen we van de Kleine Gete opnieuw een levende rivier maken met een natuurlijkere waterhuishouding, meer dan 50 jaar nadat de waterloop er werd rechtgetrokken. De graafwerken zijn ondertussen ver gevorderd en de rivier kronkelt weer als vanouds.
Een 40-tal huizen in een woonwijk naast de Noordede in Bredene loopt een groter risico op overstromingsschade nu klimaatverandering de kans op hogere zeepeilen verhoogt. Om die woningen beter te beschermen legt de VMM een beschermingsdijk aan naast de Noordede.
De hoeveelheid gebruikte pesticiden is vorig jaar met 32% afgenomen. Dat blijkt uit het rapport 'Duurzaam gebruik pesticiden 2020'. Het totaal gebruikte werkzame stof daalt van 5,6 ton (2018) en 3,7 ton (2019) naar 2,5 ton (2020). De federale overheidsdiensten staan in voor 88% van dit pesticidegebruik, de Vlaamse overheidsdiensten voor 3% en de gemeenten voor 9%.
De Demervallei rond Diest is van oudsher erg overstromingsgevoelig. Om Diest te beschermen tegen wateroverlast zijn in de loop der jaren al heel wat maatregelen genomen. Daar komt nu de vernieuwing van de Grote Steunbeer aan de Saspoort bij. De stuw wordt regelbaar gemaakt, zodat het waterpeil beter kan worden beheerd.
Waregem Koerse was dit jaar het startschot voor een eerste luik in het project om de Gaverbeek opnieuw zichtbaar te maken. De ‘poort tot de hippodroom’ moet een groene, uitnodigende plek worden waar het aangenaam vertoeven is. De stad Waregem, de VMM en de Intercommunale Leiedal slaan voor het hele project de handen in mekaar.
Aan het Schulensmeer in Lummen staat het pompgemaal ‘Linkhout’. Het gebouw dateert van 1978. Hoog tijd om met enkele milieusparende maatregelen de energie-efficiëntie van het gebouw te verhogen.
De regio van de Vlaamse Ardennen is heuvelachtig en daardoor erg erosiegevoelig. Verschillende Vlaamse partners hebben binnen het Europese Triple C-project hun krachten gebundeld om te strijden tegen wateroverlast en erosie. Hiervoor werkten ze nauw samen met de landbouwers, lokale besturen en waterloopbeheerders. Op dinsdag 7 september hebben we de resultaten gepresenteerd op het slotevenement in Oostende.