Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
De VMM werkte samen met de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) om samen met OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid PFAS-data te delen in de PFAS-verkenner. Op de kaart kan je zien of er in jouw buurt informatie over PFAS aanwezig is. Daarnaast kan je via het geoloket waterkwaliteit de waterkwaliteitsdatabank van de VMM raadplegen. Deze databank wordt voortdurend geactualiseerd, dus ook nadat PFAS-metingen werden uitgevoerd.
Na het uitzonderlijk natte jaar 2021 is de droogte terug van weggeweest. Intussen zijn we beter voorbereid op een mogelijke droge zomer. Via de Blue Deal werken we volop aan de broodnodige structurele aanpak van waterschaarste en droogte. Dreigt het toch droog te worden, dan wordt een gecoördineerde aanpak uitgerold om gepaste en weloverwogen maatregelen te nemen. Het afwegingskader waterschaarste ondersteunt ons hierbij.
Van Vlaanderen een circulaire koploper maken in Europa, dat is de uitgesproken ambitie van de Vlaamse Regering. De VMM en het Vlaams Werkgeversplatform zetten samen hun tanden in de opdracht om dat te realiseren op vlak van waterkringlopen. We onderzoeken hoe we circulair water nog meer kunnen inzetten als middel voor een duurzaam watergebruik en voor een robuust watersysteem in Vlaanderen.
De VMM blijft zich inzetten voor bestrijding van afval in onze rivieren en installeerde daarom de eerste twee vuilfuiken in Vlaanderen. Deze moeten het grof vuil sneller ‘vangen’ in het Maasstroomgebied. Na 6 maanden evalueren we het proefproject.
In de zoektocht naar milieudata is het niet altijd eenvoudig om door het bos de bomen te blijven zien. Je zocht misschien al eens naar het verschil in fijn stof uitstoot tussen de industrie en de gezinnen, maar zonder succes? Daalt of stijgt de gebruikte hoeveelheid kraanwater? Probeer onze milieudata-tool. We leggen je kort uit hoe je snel aan de slag kan.
Wist je dat je dit jaar opnieuw de kans krijgt om mee na te denken over de tariefplannen voor drinkwater? Binnenkort zijn de plannen openbaar beschikbaar om in te kijken en te becommentariëren.
Al bijna tien jaar gebruikt de VMM ELMO: een model om de ecologische ontwikkelingsmogelijkheden in waterlopen te beoordelen en te voorspellen. Voor die soms gigantische berekeningen kunnen we vanaf nu ook beroep doen op de Vlaamse supercomputer.
Begin deze maand hebben we de werken aan een meanderende nevengeul en een vistrap op de Grote Gete in Tienen voltooid. Het zijn belangrijke ingrepen om de ecologische toestand van de waterloop te verbeteren en tegelijk in te zetten op zichtbaar en beleefbaar water.
Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Op 25 april worden de werken heropgestart.
Prachtige gebieden en wandelpaden ontdekken en daarbij boeiende verhalen en interessante weetjes horen, met als rode draad 'water'? De VMM heeft vijf audiotours ontwikkeld, via een eenvoudige app, voor een leuke trip in Galmaarden (bij Geraardsbergen), Huldenberg (bij de Waalse grens), Leuven, Emblem (bij Lier) of Hamont-Achel (bij de Nederlandse grens).