Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
VITO onderzocht samen met de VMM en Transport & Mobility Leuven de effecten van twintig lokale mobiliteitsmaatregelen op luchtkwaliteit. De conclusies van het onderzoek zijn gebundeld in een studie. Wil je weten welke maatregelen efficiënt zijn om de luchtkwaliteit lokaal te verbeteren?
Bier brouwen vergt veel water. Daarom zetten de Green Deal Brouwers sterk in op waterbesparing en andere waterbronnen. Z-Water maakte een reportage over hoe Brouwerij Huyghe in Melle er hard aan werkt om de "duurzaamste brouwer in Vlaanderen" te worden.
Sinds 1 oktober 2024 is er een nieuwe internationale wetgeving van kracht in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Die beperkt in sterke mate de uitstoot van milieuverontreinigende gassen naar de lucht vanuit binnenvaart tankschepen.
Klimaatadaptatiescans (KA-scans) leveren gemeenten inzichten in adaptatiemogelijkheden op hun grondgebied en handvaten voor een adaptatiestrategie op langere termijn. De eerste drie KA-scans zijn in volle ontwikkeling.
De voorbije maanden vingen we kwabalen op de Demer en haar zijlopen Herk, Zwarte Beek en Winterbeek. Die werden in 2023 als larfjes uitgezet. Ecologisch beekherstel en vernatting helpen deze zeldzame vissen succesvol opgroeien en verspreiden.
In Nevele (Deinze) zat de Poekebeek tot voor kort in een recht betonnen keurslijf. De VMM brak het uit en herstelde de oude meanderbochten in ere. Het water krijgt meer ruimte en vissen kunnen er weer volop zwemmen. Het project maakt deel uit van de Blue Deal.
Begin deze eeuw was de otter uitgestorven in Vlaanderen. Recent zien we hem weer sporadisch verschijnen. De otter speelt een belangrijke rol voor onze biodiversiteit en fungeert als ambassadeur van proper water en natte natuur. De VMM zet daarom een samenwerking op met de gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta voor het Europese Interreg-project ‘Otter over de grens’. Samen willen we het leefgebied en de leefomstandigheden van de otter in Vlaanderen en Nederland respectievelijk vergroten en verbeteren, zodat bestaande otterpopulaties over de grens heen met elkaar verbonden kunnen worden.
De pluviale overstromingskaarten tonen waar er zich lokaal wateroverlast of overstromingen kunnen voordoen door hevige neerslag. Tijdens zware neerslagevents bewezen ze al hun meerwaarde. Ze maken deel uit van de overstromingsgevaar- en risicokaarten en vormen een onderdeel van de watertoetskaarten die raadpleegbaar zijn via waterinfo.be. Met de pluviale kaarten gaan ontwerpers en overheden aan de slag om werk te maken van een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke zomer is het extra uitkijken voor de verzilting van waterlopen aan de kust. Tientallen sensoren meten daarom continu de toestand. Het dashboard dat de resultaten visualiseert voor watergebruikers en beleidsmakers is nu vernieuwd en uitgebreid.
In november 2023 werd de Westhoek zwaar getroffen door wateroverlast. De Vlaamse Regering keurde daarom eind vorig jaar een pakket maatregelen goed voor de verdere aanpak van waterveiligheid en duurzaam waterbeheer in de streek. De VMM gaat nu aan de slag met de herinrichting van de Grote Beverdijkvaart en Koolhofvaart en met slibruimingen in de Stenensluisvaart en de Houtensluisvaart.