Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Lokale projecten / Totaalplan Mark / Projectupdates totaalplan Mark / Lokale waterkeringen in Galmaarden en Herne (1-12-2017)

Lokale waterkeringen in Galmaarden en Herne (1-12-2017)

Op 14 juni 2017 verkregen we de stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van de lokale waterkeringen in Galmaarden en Herne, samen met de aanleg van een winterbed afwaarts Galmaarden.  Deze werken zullen in Herne en Galmaarden in totaal 60 woningen beschermen tegen het water vanuit de Mark.

Update 09-07-2018: start grondwerken en nieuwe voetgangersbrug

De waterkering wordt op Foto overstroming van de Markverschillende manieren opgebouwd. Daar waar er voldoende plaats is komt er een aarden dijk,  in de andere gevallen wordt er gekozen voor een betonnen muur of een damwand. Er komt ook een betere doorstroming van de Mark afwaarts Galmaarden door de aanleg van een winterbed afwaarts de Driscaertmolen (het laagste en vaakst getroffen knelpunt in Galmaarden).

Aansluitend aan de vergunning, zijn de technische plannen verder aangepast waarbij het bestek voor deze eerste fase werd gepubliceerd op 20 oktober 2017.  Nadat de nodige middelen voor de werken (bijna 1,7 miljoen euro) zijn vastgelegd, kunnen de werken starten.

Ondertussen werken we volop verder aan de ontwikkeling van de gecontroleerde overstromingsgebieden en de vistrappen. 

Het stockeren van het overtollig water in een overstromingsgebied gebeurt vooral in de hoogte en minder in de breedte.  Dit is te zien op een hoogteprofiel.

 Afbeelding lengteprofiel Mark

Aan de hand van de verschillende kleuren is te zien waar water buiten de oevers treedt vóór en na de maatregelen (de lijnen van de oevers zijn indicatief). De lichtblauwe vlakken tonen hoe hoog het water nu kan komen (voor een storm vergelijkbaar met die van november 2010). De donkerblauwe vlakken tonen waar er extra water zou gestockeerd worden. De groene vlakken duiden aan waar er in eerste instantie dijken voorzien worden om de kernen van Galmaarden en Herne te beschermen. De rode vlakken tonen de peildalingen aan door de werking van de GOG’s. Hierop is te zien dat onder andere de Stationsstraat in Herne en de woningen aan de Stationsstraat en Werfstraat in Galmaarden gevrijwaard worden van wateroverlast.

Op dit hoogteprofiel is duidelijk dat de effecten op het maximum waterpeil zich voornamelijk afspelen respectievelijk opwaarts en afwaarts de geplande dwarsdijken. Verder op- en afwaarts deint het effect al snel uit. Ook is te zien dat het verval van de Mark minder sterk is in Galmaarden dan in Herne. Hierdoor zijn er in Herne 3 overstromingsgebieden nodig om een zelfde hoeveelheid water te stockeren als het ene in Galmaarden.

Bekijk het gedetailleerde hoogteprofiel

 

 

Dit totaalplan met de aanleg van wachtbekkens op de Mark zorgt er voor dat de Dender opwaarts Geraardsbergen bij piekafvoeren wat meer ontlast wordt, Het aandeel van de Mark is echter klein.
Bekijk de plannen voor de gemeenten Galmaarden, Viane en Herne.

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.