Open ruimte voor Kerkebeek in Brugge
Opengelegde Kerkebeek na de graafwerken
Aanpak van droogte en wateroverlast
Om wateroverlast te vermijden, werden waterlopen in stedelijk gebied vroeger vaak ingekokerd. Maar daardoor kan het water niet meer in de bodem infiltreren, wat droogte in de hand werkt. Bovendien wordt regenwater via de waterloop sneller afgevoerd, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt.
Om die problemen aan te pakken, brengen we de Kerkebeek terug naar de oppervlakte. Vanaf het Dolfinarium tot het treinstation van Brugge stroomt de Kerkebeek in een betonnen koker onder de grond. Ter hoogte van wijkpark Ten Boomgaard leggen we een open bedding voor de waterloop aan. De betonnen koker blijft behouden en krijgt een nieuwe bestemming als opslag voor regenwater. De stedelijke groendienst zal dat water in de toekomst gebruiken voor de besproeiing van openbaar groen.
De aanleg van een open bedding voor de overstromingsgevoelige Kerkebeek zal water meer ruimte geven en zorgt ervoor dat regenwater opnieuw kan infiltreren. Het bevordert tevens de waterkwaliteit en biedt verkoeling in warme periodes.
Graafwerken van de ingekokerde Kerkebeek in wijkpark Ten Boomgaard
Water dichter bij de buurtbewoners
In samenwerking met de stad Brugge wordt de omgeving omgevormd tot een recreatief park waar de Kerkebeek een centrale rol speelt en buurtbewoners tot rust komen. Naast een belevingsfunctie heeft de waterloop ook een sensibiliserend effect. Het brengt buurtbewoners in contact met het kostbare water en maakt hen bewust van de actuele droogte- en overstromingsproblematiek.
Wijkpark Ten Boomgaard voor en na (simulatie) de openlegging ©stad Brugge