8/10/2024: Werken in juni hervat na nat voorjaar en zomer
Graafwerken op kruissnelheid
Om de beoogde extra waterberging te realiseren, wordt 50.000 m³ grond uitgegraven in de vorm van een winterbed. Door de grond af te voeren naar een oude zandwinningsput, ongeveer halverwege de werf, konden we de CO₂-uitstoot tot een minimum te beperken.
Graafwerken in de Ledebeek op kruissnelheid
Structuur in het winterbed
Het winterbed, de ruimte langs de Ledebeek, richten we in als een grote plas-draszone. Het zal bestaan uit verschillende poelen die het water langer vasthouden tijdens drogere periodes. De poelen zijn ook kweekvijvers voor jonge vissen en zuurstofrijke algen. Ondertussen zien we al een grote diversiteit aan planten uit de historische zaadbank opkomen.
Winterbed langs de Ledebeek met poelenstelsel
Waar mogelijk integreren we dood hout in de Ledebeek, wat aanzienlijke ecologische en hydrologische voordelen biedt. Dood hout creëert habitats voor diverse organismen, zoals insecten, vissen, amfibieën en andere waterdieren. Het zijn schuilplaatsen en broedplekken en ze dragen bij aan een complex ecosysteem.
Dood hout in en langs de Ledebeek
Daarnaast zorgt het ervoor dat de stroomsnelheid vertraagt en er meer stromingsvariatie ontstaat. Zo vormen zich micromeanders en kan het poelenstelsel zichzelf onderhouden. Dit maakt het landschap dynamischer.
Poelenstelsel in het winterbed is duidelijk zichtbaar
40 eiken van 110 jaar gered van de kap
De oude eiken langs de Ledebeek stonden onder stress. De waterloop was te smal en ondermijnde hun wortelgestel. Intensieve landbouw onder de kruin verdichtte de bodem. Hierdoor ging de gezondheid van de bomen achteruit en begonnen zware takken te scheuren.
Uit angst dat ze zouden vallen, vroeg het aanpalende bedrijf om de eiken te kappen. Na advies van een boomchirurg en trekproeven bleek dat de bomen sterk genoeg waren. Om hun toekomst veilig te stellen, zorgde de VMM voor een veiligheidsonderhoud.
De geërodeerde oevers werden hersteld en beplant, en de zone onder de kruinen werd ontzien door de nieuwe loop op te schuiven. De bomen reageerden positief: al in de eerste zomer werd nieuw hout aangemaakt, wat hun vitaliteit aantoont. Ze zijn klaar voor de volgende 100 jaar.