15/09/2023: Opstart herinrichting en aanleg winterbed
Over een traject van 6,5 km krijgt de waterloop een winterbedding met ruimte voor 50.000 m³ extra water. In de bedding komt een poelenstelsel dat water doorheen het traject vasthoudt zodat het terug in de bodem kan infiltreren.
In de waterloop zelf wisselen kleine drempels en verdiepingen elkaar af. Hierdoor stuwt het water op en verhoogt het waterpeil in de zomer. Dammetjes in de zijgrachten van de Ledebeek versterken dit effect waardoor weilanden natter worden.
Verloop van de werken
De komende periode worden de voorbereidende werken (stronken uitfrezen, afsluitingen weghalen,...) uitgevoerd. Nadien wordt er gedurende ongeveer een jaar aan de winterbedding gegraven. De grond wordt voorlopig op stock gezet. De werken zijn weersafhankelijk waardoor de planning niet tot in detail gekend is.
Meerdere vliegen in één klap
Uit studies blijkt dat de regio erg kwetsbaar is voor wateroverlast en overstromingen. Tegelijkertijd droogt de beek uit tijdens droge zomers waardoor het grondwaterpeil zakt. De situatie is nefast voor ecologie en landbouw. Een totale herinrichting is noodzakelijk.
Deze ingrepen hebben ook een positieve impact op de biodiversiteit en natuurwaarde in en rond de Ledebeek. Het beekprofiel verandert waardoor fauna en flora in de ruimere omgeving nieuwe kansen krijgen.
Zo wordt de waterloop ook aantrekkelijker voor de omgeving. Een recreatief netwerk met vogelkijkwanden en vlonders maakt van de Ledebeek een plek die water dichter bij de mensen brengt.