Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over het beheer van waterlopen.

Info over PFAS in je buurt?

De VMM werkte samen met de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) om samen met OVAM en het Agentschap Zorg en Gezondheid PFAS-data te delen in de PFAS-verkenner. Op de kaart kan je zien of er in jouw buurt informatie over PFAS aanwezig is. Daarnaast kan je via het geoloket waterkwaliteit de waterkwaliteitsdatabank van de VMM raadplegen. Deze databank wordt voortdurend geactualiseerd, dus ook nadat PFAS-metingen werden uitgevoerd.

Lees verder...

PFAS-dossier versterkt aandacht voor nieuwe zorgwekkende stoffen

In februari 2020 was er al een PFAS-actieplan voor Vlaanderen opgemaakt, waar ook de VMM aan meewerkte. Na de vaststellingen op de Oosterweelsite stelde de Vlaamse Regering in juni 2021 een onafhankelijke opdrachthouder voor PFAS – Karl Vrancken – voor om het geheel te coördineren. Hij richtte een expertenwerkgroep op en leverde twee tussentijdse rapporten af. Een derde rapport verscheen vorige vrijdag 15 juli. De VMM brengt hier haar expertise in.

Lees verder...

PFAS: een stand van zaken

Net voor de zomer van 2021 werden bij de werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding PFAS vastgesteld. De stof leidde tot onrust en vragen. De Vlaamse Regering besliste daarom om het onderzoek gecoördineerd aan te pakken met partners en overheidsorganisaties, waaronder ook de VMM. Nu, één jaar later, brengen we in deze thematische nieuwsbrief een overzicht en stand van zaken rond de PFAS-problematiek en vooral de rol die de VMM hierin speelt.

Lees verder...

Vlaamse Droogtecommissie houdt code geel aan

Door de regen en de lage temperaturen van de voorbije twee weken is het voorlopig niet nodig om over te schakelen naar code oranje. De grondwaterstanden zijn verbeterd, de debieten in de waterlopen zijn wat hoger en het waterverbruik is verminderd. De Droogtecommissie behoudt code geel, met preventieve maatregelen zoals een captatieverbod om kwetsbare waterlopen te beschermen. Van een crisissituatie is op dit ogenblik dus geen sprake.

Lees verder...

Innovatieve vuilvangers in gebruik genomen

De VMM blijft zich inzetten voor bestrijding van afval in onze rivieren en installeerde daarom de eerste twee vuilfuiken in Vlaanderen. Deze moeten het grof vuil sneller ‘vangen’ in het Maasstroomgebied. Na 6 maanden evalueren we het proefproject.

Lees verder...

Kalkense Meersen wint prijs beste publieke ruimte

Tijdens het Congres Publieke Ruimte is de herinrichting van het speerpuntgebied Kalkense Meersen in de prijzen gevallen in de categorie 'landelijke projecten'. Het gebied in Laarne en Wichelen werd door de VMM en het Agentschap voor Natuur en Bos van een drooggepompt landbouwgebied omgevormd in een levend meersenlandschap, met als blikvanger een opnieuw opengelegde oude Scheldemeander.

Lees verder...

Vanaf 25 april hinder op de ring rond Diest

Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Om de nieuwe doorstroomconstructie onder de R26 (Ring rond Diest) verder aan te leggen, geldt van maandag 25 april tot medio mei 2022 beurtelings verkeer ter hoogte van de Saspoort. Daarna gaat de Omer Vanaudenhovelaan een maand helemaal dicht en moet verkeer omrijden via de zuidzijde van de Ring.

Lees verder...

Stukje Grote Gete mag weer vrij stromen in Tienen

Begin deze maand hebben we de werken aan een meanderende nevengeul en een vistrap op de Grote Gete in Tienen voltooid. Het zijn belangrijke ingrepen om de ecologische toestand van de waterloop te verbeteren en tegelijk in te zetten op zichtbaar en beleefbaar water.

Lees verder...

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.