Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Beheer waterlopen / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over het beheer van waterlopen.

Veterinaire antibiotica in water

Geneesmiddelen zijn noodzakelijk voor de gezondheid van mens en dier, maar komen na gebruik ook soms in de waterketen terecht. Na een eerder onderzoek naar de aanwezigheid van humane geneesmiddelen in de waterketen (2017), heeft de VMM nu de impact van geneesmiddelen voor dieren onderzocht. Wat blijkt? Zowel in oppervlaktewater, als in grondwater worden veterinaire antibiotica vastgesteld. Maar dit vormt momenteel geen risico voor de drinkwaterproductie in Vlaanderen.

Lees verder...

Voorbereiding droogteaanpak gaat door

De voorbije droge zomers leerden ons dat we moeten werken aan maatregelen om Vlaanderen weerbaarder te maken voor periodes met waterschaarste. Daarom bereidt de VMM, samen met heel wat partners, verschillende maatregelen voor. Die moeten ervoor zorgen dat enerzijds de kans dat we met waterschaarste geconfronteerd worden en anderzijds de schade in periodes met waterschaarste zo laag mogelijk is.

Lees verder...

Waterschade voorkomen door inzet GOG’s

Begin maart zorgde de aanhoudende regen op verschillende plaatsen voor wateroverlast in Vlaanderen. Het aantal getroffen woningen bleef gelukkig beperkt. Dat is mede te danken aan de gecontroleerde overstromingsgebieden. In totaal borg de VMM tijdelijk 11.500.000m³ water in 42 overstromingsgebieden (ofwel 1m water hoog op 2.300 voetbalvelden). Daardoor werd de waterschade beperkt in onder meer Ieper, Stevoort, Halen, Diest en Aarschot.

Lees verder...

Naar een riviercontract voor de Dommel

Veel rivieren in Vlaanderen zorgden in het verleden al voor overstromingen. Dat geldt ook voor de Dommel. Gelukkig is er de laatste jaren al veel gebeurd om het overstromingsrisico te verminderen. Toch blijft de kans op wateroverlast bestaan. Hoe is het nu eigenlijk gesteld met het overstromingsrisico in de gemeenten Lommel, Peer, Hechtel-Eksel en Pelt? En zijn we klaar voor de toekomst?

Lees verder...

Waterkwaliteit in landbouwgebied moet beter

De waterkwaliteit in landbouwgebied in Vlaanderen gaat verder achteruit. Dat blijkt uit de rapporten (Mestrapport 2019 en het MAP-rapport 2018-2019) van de VLM en de VMM, die vandaag gepubliceerd werden. Nog altijd vinden er te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaats. Er is een kentering nodig om de waterkwaliteit opnieuw in lijn te brengen met de Europese doelstellingen.

Lees verder...

Handen in mekaar voor integratie bodemsanering in natuurgebieden

Via het nieuwe Europese LIFE-project NARMENA zullen we zes jaar lang onderzoek doen naar oplossingen om (water)bodemsanering af te stemmen op natuurbehoud en waterberging. Samen met OVAM, ANB, Natuurpunt en andere partners zal VMM niet-invasieve, natuurgebaseerde saneringsmethoden uittesten ter hoogte van waterlopen, hun oevers en overstromingsgebieden.

Lees verder...

LIFE MICA: waar moderne technologie en oude beroepen elkaar vinden

De rattenvangers van de VMM zetten, samen met het INBO en Nederlandse en Duitse collega’s, meer dan ooit alles op alles om muskusratten en beverratten beter en sneller op te sporen. Via het Europese LIFE-project MICA zullen we de komende jaren slimme vallen met cameradetectie uitzetten, die alleen maar beverratten vangen en elke nevenvangst uitsluiten. We gebruiken ook DNA uit de omgeving als controlemiddel op een geslaagde bestrijdingscampagne.

Lees verder...

De VMM beheert de onbevaarbare waterlopen, met inbegrip van investeringen, onderhoud, toezicht en ecologisch waterbeheer.

>> Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.