Standaardeffecten van lokale mobiliteitsmaatregelen op luchtkwaliteit
Uitgave 02-10-2024
– In dit rapport vind je een diepgaande analyse van 20 lokale mobiliteitsmaatregelen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. De maatregelen zijn gericht op minder emissie van schadelijke stoffen zoals stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2.5). Deze studie helpt lokale besturen om makkelijk in te schatten welke maatregelen op een bepaalde locatie de luchtkwaliteit kunnen verbeteren, en hoe groot de impact van die maatregelen zou zijn.
In het rapport wordt per maatregel besproken wat het effect ervan is op zowel de luchtkwaliteit (NO2) als het verkeer. Daarnaast wordt ook de effecten op andere aspecten van de leefbaarheid (veiligheid, geluid, fysieke activiteit, klimaat, bereikbaarheid…) en eventuele neveneffecten van de maatregel kort aangehaald.
De belangrijkste conclusies zijn:
- Lokale mobiliteitsmaatregelen kunnen een significante positieve impact hebben op de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid.
- De grootste globale luchtkwaliteitsimpact kan verwacht worden van grootschalige (gemeentelijke) maatregelen. (bv. elektrificatie van het wagenpark).
- Toch kan de impact van kleinere lokale maatregelen (specifieke straat(en)) erg effectief zijn voor specifieke knelpunten of situaties. (vb. invoering van een schoolstraat).
- Het is van belang om knelpuntlocaties te bepalen in je gemeente met een grote lokale verkeersbijdrage aangezien hier de grootste potentiële impact van lokale maatregelen kan behaald worden.
- Het essentieel om een geïntegreerde aanpak (combinatie aan maatregelen) te hanteren, waarbij mobiliteitsmaatregelen deel uitmaken van een breder beleid gericht op veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid
- Het is cruciaal dat deze maatregelen worden ondersteund door gedegen monitoring en evaluatie om hun effectiviteit te waarborgen en bij te sturen waar nodig.
- Het is aanbevolen om belanghebbenden actief te betrekken bij het ontwikkelen en implementeren van mobiliteitsstrategieën, om zo een breed draagvlak en succesvolle uitvoering van maatregelen te verzekeren.
Info om de nodige invoerdata voor CAR Vlaanderen te genereren:
Aanvullende bijlage: kwalitatieve analyse mobiliteitsmaatregelen voor klimaat