Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
Het water uit twee wachtbekkens van de VMM, wordt ter beschikking gesteld aan de stadsdiensten van Vilvoorde en aan geïnteresseerde landbouwers of particulieren. Op die manier willen we maximaal een nuttig gebruik van dit water mogelijk maken.
Minister Demir start overleg op met de middenveldorganisaties om MAP 6 bij te sturen. Tijdens die gesprekken zullen initiatieven aan bod komen om de effectiviteit, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van MAP 6 te verbeteren. De waterkwaliteit blijft immers ook de laatste twee jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit een actuele evaluatie van de waterkwaliteit door de Vlaamse Milieumaatschappij. De toestand van de waterkwaliteit is nog verslechterd ten opzichte van begin 2019, toen MAP 6 van start ging. Het is dan ook geen optie om te wachten op de start van MAP 7 in 2023 om in te grijpen.
Met het aangekondigde mooie weer klinkt een verfrissende duik in de waterlopen ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen, maar het is ook erg gevaarlijk. Zwemmen, springen en duiken in waterlopen stelt de zwemmer voor onvoorziene risico’s. De Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg nv willen daarom met deze waarschuwing mensen bewust maken van het gevaar van een duik in het water en raden aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. In de zwemzones aan de kust kan het pas vanaf 27 juni.
Vandaag wordt de visdoorgang op de Grote Nete rondom de stuw aan het Malesbroek in Geel in gebruik genomen. De stuw aan het Malesbroek was de eerste barrière op de vismigratieroute vanuit de Zeeschelde. Dankzij deze visdoorgang en de voor volgend jaar 2 geplande bijkomende vispassages wordt vrije vismigratie op de Grote Nete mogelijk tot in Balen.
Sinds vorige week bestrijdt De Vlaamse Waterweg nv samen met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij de vervuiling in de Schelde. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. De verontreiniging onttrekt massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water zakt naar nul, met zware gevolgen voor het waterleven.