Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd
op de Grote Nete aan de Hoolstmolen in Balen. De vispassage zorgt ervoor dat de vissen opnieuw
stroomopwaarts kunnen zwemmen van de Noordzee tot hun opwaartse paaiplaatsen in de Grote Nete.
Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir: “Heel wat zoetwatervissoorten zijn bedreigd in hun
voortbestaan door vroegere ingrepen op de waterlopen. Hierdoor kunnen vissen niet vrij migreren. Waar
mogelijk investeren we daarom in vistrappen en nevengeulen. Hier in Balen wordt nu opnieuw een
vismigratieknelpunt opgelost.”
Baanbrekend onderzoek naar de verontreiniging van microplastics in Vlaanderen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Ondanks eerder onderzoek bleven ook in Vlaanderen nog vele vragen over microplastics onbeantwoord. Dit onderzoek brengt het probleem in kaart zodat we gerichte maatregelen kunnen nemen om ons leefmilieu te beschermen."
De Vlaamse Milieumaatschappij meet PFOS in oppervlaktewater, biota en waterbodem. Deze meetresultaten zijn publiek beschikbaar op de website van de VMM. De concentraties geven een beeld over de aanwezigheid van PFOS in de Vlaamse waterlopen. De VMM betreurt de berichtgeving, waardoor de perceptie wordt gewekt dat de VMM uitspraken doet over de impact van deze concentraties op de volksgezondheid.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van de meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
Onze 150 Franse en Belgische gezinnen hebben hun microsensor 'Senso' ontvangen en hebben intussen bijna twee maanden met luchtuitdagingen achter de rug. Elke maand, van april tot eind juli, wordt hun dagelijks leven onderbroken door uitdagingen die ze als gezin moeten aangaan, proeven die moeten worden uitgevoerd en metingen die binnen en buiten moeten worden verricht om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het is leren terwijl ze plezier hebben!