Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
Door het riviercontract Bellebeek te ondertekenen, engageren 12 partners zich tot de uitwerking en uitvoering van 41 acties verspreid over Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Het
riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden,
middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit
riviercontract illustreert mooi waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een
structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de
betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”
Vorige zomer startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Om de nieuwe doorstroomconstructie onder de R26 (Ring rond Diest) verder aan te leggen, geldt van maandag 25 april tot medio mei 2022 beurtelings verkeer ter hoogte van de Saspoort. Daarna gaat de Omer Vanaudenhovelaan een maand helemaal dicht en moet verkeer omrijden via de zuidzijde van de Ring.
De VMM en waterschap Brabantse Delta (NL) meten samen de waterkwaliteit van de Mark. Twee speciale instrumenten meten 24 uur per dag hoeveel zuurstof er in het water zit en hoe zuur, warm en troebel het water is. Als uit de gegevens blijkt dat de waarden afwijken, onderzoeken beide organisaties de oorzaak en nemen waar mogelijk actie om de kwaliteit te verbeteren. Het gaat om een proefproject van één jaar.
In de zomer van 2021 kampten de Kleine en de Grote Gete met zware overstromingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werkt samen met Hoegaarden, Linter, Zoutleeuw, Tienen, Geetbets en Landen een ambitieus actieplan uit om de Getestreek beter te wapenen tegen overstromingen. Met het plan willen we de valleien klimaat- en overstromingsbestendiger maken en de overstromingen maximaal spreiden in het volledige valleigebied.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we
de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding
beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof
inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar
houtverbranding in te perken.