Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
Het is veilig zwemmen in de Vlaamse zwemzones. Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort in meer dan 80 % van de gevallen uitstekend. Dat blijkt uit de langetermijnbeoordeling van alle zwemvijvers en badzones aan de kust door de Europese Commissie. Dankzij de frequente wateranalyses van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), wordt een verminderde waterkwaliteit ook snel opgemerkt.
Vissen komen in Vlaanderen vaak in een doodlopende ‘straat’ terecht. Door obstakels in de waterloop komen ze vast te zitten, kunnen ze niet naar hun paaiplaatsen, geraken ze gewond of sterven ze. Die knelpunten werkt de Vlaamse Milieumaatschappij stelselmatig weg. Met resultaat: 180 nieuwe of herstelde doorgangen die de voorbije jaren werden gerealiseerd, zorgen voor duidelijk meer vis in onze waterlopen.
Stad Gent en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) plaatsen op 50 locaties in Gent meettoestellen om een beter beeld te krijgen van de Gentse luchtkwaliteit. Vanaf begin juni 2016 wordt op deze plekken de concentratie stikstofdioxide gemeten gedurende 6 maanden.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met het bouwen van vier visdoorgangen op de Aa in de gemeenten Kasterlee, Lille en Vorselaar. Die moeten ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken. 67 van de bijna 200 Europese zoetwatervissoorten zijn bedreigd in hun voortbestaan door menselijk ingrijpen op de waterlopen. Voor ongeveer de helft van deze vissoorten komt dit omdat ze niet vrij kunnen migreren door de waterlopen.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Tessenderlo Chemie nv gaan weldra van start met de sanering van de Winterbeek over een traject van 17km.