Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
In Vlaanderen en in onze buurlanden is de Chinese wolhandkrab een beruchte exoot. Ze komt steeds vaker en in grotere aantallen voor. Op vraag van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege werkte de Vlaamse Overheid een plan uit om de aanwezigheid van de krabben onder controle te krijgen. Belangrijk hierbij is de ontwikkeling van efficiënte methodes om de dieren te vangen. Dergelijke methodes kunnen dan door alle overheden in Vlaanderen toegepast worden. In Aarschot beginnen vandaag de eerste proefvangsten.
Woensdag 5 oktober 2016 ondertekenen provincie Limburg(BE), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Watering De Dommelvallei en Waterschap De Dommel een samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking richt zich op het beheren en onderhouden van de beken en rivieren in het grensgebied Nederland en Vlaanderen.
Ter hoogte van Verlorenkost in Gistel-Oudenburg zal de Vlaamse Milieumaatschappij op de linkeroever van Kamerlingsgeleed werken uitvoeren. Over een afstand van 150 meter zullen we er de oever herstellen en slib ruimen. Vanaf 10 oktober moet daarbij het jaagpad langs het kanaal Plassendale/Nieuwpoort een drietal weken afgesloten worden, om de veiligheid voor fietsers en voetgangers te garanderen.
De voorbije 4 jaar is de Demer in Diest in haar volle glorie hersteld: van verdwenen rivier in de vorige eeuw tot fiere waterloop doorheen de hele stad. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft samen met de stad Diest de werken recent tot een goed einde gebracht en dat mag gevierd worden. Op 4 september wordt de Demer officieel en feestelijk weer welkom geheten in de stad.
Vanaf augustus 2016 starten de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) met het bouwen van een vispassage, een ecologische vijverpartij en een vogeluitkijktoren langs de linkeroever van de Grote Nete ter hoogte van de Straalmolen in Balen. De werken voor de vispassage worden uitgevoerd in kader van het LIFE+ project Grote NeteWoud (LIFE12 NAT/BE000438). De vispassage moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken. De inrichting van de ecologische vijverpartij en de bouw van de vogeluitkijktoren worden gefinancierd door het ANB.