Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
In Emblem (Ranst) werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volop aan het beekherstel van de Molenbeek-Bollaak. Dit najaar kronkelt de waterloop opnieuw tussen het Netekanaal en de Kleine Nete. Door historisch aangelegde recreatievijvers om te vormen tot een krekensysteem functioneert het valleigebied opnieuw als natte natuur. Natuurpunt is beheerder in het gebied en gemeente Ranst verwierf een aantal gronden.
Vanaf 22 maart start de VMM samen met de stad Hoogstraten en Aquafin met de bouw van een vispassage op de Mark vlakbij de Laermolen. Vissen kunnen zo opnieuw stroomopwaarts zwemmen, wat noodzakelijk is voor hun voortplanting. Ook andere fauna en flora in de omgeving profiteren van deze ingreep. Een nieuwe rustplek op de omliggende percelen zorgt voor water- en natuurbeleving.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) organiseert voor de vierde keer de Week van het Water. Van 22 tot
31 maart 2024 vinden in heel Vlaanderen meer dan 100 activiteiten plaats die focussen op waterbewustzijn
en -beleving. Meer dan 110 verenigingen, lokale besturen en organisaties engageren zich. De week start op
Wereldwaterdag. “De naam Vlaanderen betekent zoveel als ‘overstroomd land’. Wij Vlamingen zijn dus al
van oudsher bezig met water, het zit in ons culturele DNA. Water is onze bondgenoot, onze kostbaarste
grondstof. Het is goed om daar stil bij te staan en daar echt bewust van te worden”, zegt de Vlaamse
minister van Omgeving.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met de bouw van een vistrap bij de Rentfortmolen in het Limburgse Bilzen. Dankzij een alternatieve route zullen vissen er opnieuw vrij migreren, wat belangrijk is voor hun voortplanting. Dit is het derde van vijf knelpunten die weggewerkt wordt om doorgang voor vissen op de ganse Demer mogelijk te maken. Voor deze werken werden gronden verworven van de stad Bilzen en aanpalende privé-eigenaars.
Onze leefomgeving robuuster maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat. Dat is het doel van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving die donderdag in Hasselt werd gelanceerd. Het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en ruim vijftien milieuorganisaties en spelers uit de bouwsector plaatsten samen hun handtekening onder deze Deal. De ondertekenaars engageren zich om de komende drie jaar een plek te creëren waarin ze aan de slag kunnen gaan, van elkaar leren en samenwerken.