Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
Op basis van de huidige wetenschap over de gezondheidseffecten van trifluorazijnzuur (TFA), liet het Departement Zorg een voorlopige gezondheidskundige advieswaarde voor TFA in drinkwater opstellen. Deze werd voorlopig bepaald op 15,6 µg/l. Verder onderzoek naar TFA kan deze waarde nog bijstellen in de toekomst. De Vlaamse Milieumaatschappij zal deze waarde hanteren als voorzorgswaarde voor het drinkwater, wat betekent dat de drinkwaterbedrijven aanwezigheid van TFA in het water structureel moeten opvolgen.
In Ronse zijn deze zomer op verschillende meetplaatsen nabij textielbedrijven verhoogde PFAS-waarden gemeten in de depositie: de PFAS die uit de lucht neerkomt in de omgeving (bv. via regen). Omdat het om een beperkte set van meetresultaten gaat, is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de impact op de gezondheid en de leefomgeving.
Water is kostbaar en belangrijk voor heel wat aspecten van ons dagelijks leven. Om dat ook te kunnen
verzekeren voor de toekomst overhandigden leerlingen van de GO!-Campus De Vesten in Herentals provinciegouverneur Cathy Berx hun ‘boodschap in een fles’ voor de vallei van de Kleine Nete. De Vlaamse
Milieumaatschappij organiseerde dit moment binnen het Europese Interreg-project Connected River. Binnen dit project wil de VMM de recreatieve gebruikers, waaronder de jongeren, beter betrekken bij het behoud van de deze ecologisch waardevolle waterloop.
Tussen de spoorweg in Landegem en de Veldestraat in Merendree kronkelt de Oude Kale opnieuw door het
landschap. Met dit beekherstel wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de waterloop gezonder maken
en de natuurwaarde een boost geven. In het centrum van Landegem, waar de Oude Kale in 2017 werd
hersteld, zijn de effecten op de waterkwaliteit al zichtbaar.
Langs het fietspad de Lievetragel in Waarschoot (Lievegem) verving de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) recent het pompgemaal tussen de Lieve en het Brakeleiken door een stuw. De stuwconstructie regelt het waterpeil van beide waterlopen, is energiezuiniger en vraagt minder onderhoud. Ze is belangrijk voor drinkwatervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen en beschermt de omgeving tegen wateroverlast en droogte. Ook vissen kunnen nu vrij migreren tussen de twee waterlopen.