Overzicht van alle persberichten.
De waterkwaliteit in landbouwgebied gaat verder achteruit. Dat blijkt uit de rapporten (Mestrapport 2019 en het MAP-rapport 2018-2019) van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vandaag gepubliceerd werden. Nog altijd vinden er te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaats. Er is een kentering nodig om de waterkwaliteit opnieuw in lijn te brengen met de Europese doelstellingen.
Op 23 januari start een nieuw participatieproject voor het stroomgebied van de Dommel. Dit project wordt afgetrapt met de lancering van een online test en ideeënplatform. Vanaf dan zoeken de inwoners van Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt en alle andere betrokkenen een jaar lang hoe problemen rond water kunnen aangepakt worden. Op het einde van het project leggen we de engagementen vast in een riviercontract voor de Dommel. Dat is dan de rode draad om het waterbeheer in de vallei van de Dommel vorm te geven.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepenwe de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbrandingbeperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.
De VMM start samen met 11 partners een participatieproject voor het stroomgebied van de Heulebeek. Met dit project zoeken de inwoners van Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke en alle andere betrokkenen een jaar lang hoe problemen rond waterkwaliteit, droogte en overstromingen kunnen aangepakt worden. Bij de opstart van het project wordt ook een online test en ideeënplatform gelanceerd. Na een jaar worden de engagementen vastgelegd in een riviercontract, de rode draad om het waterbeheer in de vallei van de Heulebeek vorm te geven.
Op 12 februari gaat de Vlaamse Milieumaatschappij met 11 partners aan de slag voor een participatieproject in het stroomgebied van de Bellebeek. Met dit project zoeken de inwoners van Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat en alle andere betrokkenen een jaar lang hoe problemen rond wateroverlast, droogte, erosie en waterkwaliteit kunnen aangepakt worden. Bij de opstart van het project wordt ook een online test en ideeënplatform gelanceerd. De engagementen worden vastgelegd in een riviercontract, de rode draad om het waterbeheer in de vallei van de Bellebeek vorm te geven.
De overvloedige neerslag van de voorbije maand februari vertaalde zich in een inhaalbeweging in de grondwaterstanden die bijna overal in Vlaanderen beduidend stegen. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Op 9 april 2020 vond een dijkbreuk plaats bij een suikerraffinaderij in de buurt van het Franse Cambrai. Hierbij kwam een grote hoeveelheid bezinksel, of restfractie, terecht in de Schelde. Bacteriën, die zich bevinden in en zich tegoed doen aan deze voedselrijke restfractie, onttrekken massaal zuurstof aan het water. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het water naar nul zakken, met zware gevolgen voor het waterleven.
De Vlaamse Waterweg nv, het Agentschap Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij zetten alles op alles om de vervuiling in de Schelde te bestrijden. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. De verontreiniging onttrekt massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water zakt naar nul, met zware gevolgen voor het waterleven.
Sinds vorige week bestrijdt De Vlaamse Waterweg nv samen met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij de vervuiling in de Schelde. Door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij nabij Cambrai kwam er vervuild water terecht in de Schelde. De verontreiniging onttrekt massaal zuurstof aan het water waardoor het zuurstofgehalte in het water zakt naar nul, met zware gevolgen voor het waterleven.
Vandaag wordt de visdoorgang op de Grote Nete rondom de stuw aan het Malesbroek in Geel in gebruik genomen. De stuw aan het Malesbroek was de eerste barrière op de vismigratieroute vanuit de Zeeschelde. Dankzij deze visdoorgang en de voor volgend jaar 2 geplande bijkomende vispassages wordt vrije vismigratie op de Grote Nete mogelijk tot in Balen.
Met het aangekondigde mooie weer klinkt een verfrissende duik in de waterlopen ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen, maar het is ook erg gevaarlijk. Zwemmen, springen en duiken in waterlopen stelt de zwemmer voor onvoorziene risico’s. De Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg nv willen daarom met deze waarschuwing mensen bewust maken van het gevaar van een duik in het water en raden aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. In de zwemzones aan de kust kan het pas vanaf 27 juni.
Minister Demir start overleg op met de middenveldorganisaties om MAP 6 bij te sturen. Tijdens die gesprekken zullen initiatieven aan bod komen om de effectiviteit, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van MAP 6 te verbeteren. De waterkwaliteit blijft immers ook de laatste twee jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit een actuele evaluatie van de waterkwaliteit door de Vlaamse Milieumaatschappij. De toestand van de waterkwaliteit is nog verslechterd ten opzichte van begin 2019, toen MAP 6 van start ging. Het is dan ook geen optie om te wachten op de start van MAP 7 in 2023 om in te grijpen.
Het water uit twee wachtbekkens van de VMM, wordt ter beschikking gesteld aan de stadsdiensten van Vilvoorde en aan geïnteresseerde landbouwers of particulieren. Op die manier willen we maximaal een nuttig gebruik van dit water mogelijk maken.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde vandaag de nieuwe meetresultaten lucht voor in de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid. Daarnaast maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) een inschatting van de gezondheidsimpact voor de omwonenden van het industriegebied. In de stuurgroep zetelen de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven.
Er was de voorbije 24u veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid.
De VMM trekt aan de alarmbel. De waterkwaliteit in landbouwgebied evolueert ongunstig, dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van het MAP-meetnet. Katrien Smet van de VMM: ”De grote hoeveelheden nitraat die de landbouw in onze waterlopen brengt en ook het grondwater vervuilen, moeten dringend naar beneden."
Nooit eerder gebruikten openbare besturen minder pesticiden dan vandaag. Dat blijkt uit het rapport van
de Vlaamse Milieumaatschappij. “Pesticidegebruik tot een absoluut minimum beperken is goed voor het
milieu én de gezondheid van de mensen. De grootste gebruiker blijft federaal spoorwegbeheerder Infrabel,
ik verwacht dus bijkomende inspanningen van hen om minder pesticiden te gebruiken en actief te zoeken
naar alternatieven voor het onderhoud van de sporen en de terreinen die het beheert. ,” zegt Demir.
Zaterdag 23 januari lanceren UAntwerpen en De Standaard een nieuwe burgeronderzoek, CurieuzeNeuzen in de Tuin. De Vlaamse Milieumaatschappij is één van de trotse partners die het onderzoek steunen. Deze keer voeren de CurieuzeNeuzen onderzoek uit in tuinen overal in Vlaanderen. Door zelf een sensor te plaatsen in de gazon, kunnen 5.000 burgers bijdragen aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit.
De meest recente metingen en modelberekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat het ondiepe (freatische) grondwater in Vlaanderen de voorbije weken is aangevuld. Het merendeel van de meetlocaties (65%) van de VMM toont een normale tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar.
In het kader van het TransfAIR-project, een Europees Interreg V FWVl-project in de grensregio,
zijn de Franse en Belgische instanties, bevoegd voor de luchtkwaliteit (IRCEL, VMM, ISSeP, AWAC,
Atmo Hauts-de-France) op zoek naar 50 gezinnen met één of meer kinderen van 6 tot 12 jaar.
Het doel? De lucht om ons heen onderzoeken en plezier maken!