Overzicht van alle persberichten.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.
Vandaag lanceren de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard het project
CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de
luchtkwaliteit in hun straat meten. “Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de
impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen”, zegt prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen), die het project leidt.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.
Op dinsdag 20 maart om 12 uur zijn de inschrijvingen voor CurieuzeNeuzen Vlaanderen definitief afgesloten. Er zijn maar liefst 52.626 kandidaten om in de maand mei de luchtkwaliteit in hun straat te meten. De kandidaten komen uit letterlijk alle 308 Vlaamse gemeenten van Voeren tot De Panne, inclusief de kleinste gemeente Herstappe en de enclave Baarle-Hertog.
Dinsdag 17 april ondertekenen 12 overheden en organisaties het riviercontract voor de vallei van de Kerkebeek. Het riviercontract is het voorlopige eindpunt van een uniek participatieproject waarin burgers, verenigingen en overheden een jaar lang samen oplossingen hebben gezocht om wateroverlast te verminderen in Zedelgem en Sint-Michiels (Brugge). Op een infomarkt worden de meer dan 50 maatregelen voorgesteld die de vallei van de Kerkebeek klaarstomen voor de toekomst.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en de Vlaamse Milieumaatschappij houden op zaterdag 21 april een grote inzamelactie voor pesticiden. Onder het motto ‘Tuinieren zonder pesticiden. Kleine daad, schoon resultaat!’, roepen ze de Vlaming op om schadelijke pesticiden binnen te brengen bij een containerpark in de buurt. In ruil ontvangen ze een gratis voegenborstel.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van de meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
Het is al geruime tijd droog in Vlaanderen. Droogte in combinatie met warme dagen, zorgt voor hoog leidingwaterverbruik. In de steden en gemeenten die door De Watergroep, Farys en AGSO Knokke-Heist bevoorraad worden, blijft in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij de waakzaamheidsfase (code geel) – van kracht sinds 28 juni – ingesteld.
Op initiatief van minister Schauvliege sluiten 9 brouwerijen een Green Deal met de Vlaamse overheid. De ondertekenaars van de Green Deal Brouwers engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022.
Van de 20.000 deelnemers aan CurieuzeNeuzen Vlaanderen, ontvangen er vandaag maar liefst 19.155 (dus meer dan 95%) hun resultaat. De deelnemers waren duidelijk “curieus” naar de luchtkwaliteit in eigen straat, en hebben zeer enthousiast en gedisciplineerd gemeten. De data zijn betrouwbaar en tonen – met nooit eerder gezien detail – hoe het verkeer en de ruimtelijke ordening de luchtkwaliteit in Vlaanderen beïnvloeden.
Met de app van de Virtuele Boring kan elke Vlaming voortaan op de smartphone zien wat er op elke plaats in Vlaanderen in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte. De nieuwe tool is ontwikkeld door Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) waarin het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken de ondergrond in Vlaanderen wetenschappelijk ontsluiten. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege stelde samen met DOV de Virtuele Boring voor op de Muur van Geraardsbergen. Om de ondergrond zichtbaar te maken, liet het Departement Omgeving drie bodemprofielen uitgraven die educatief uitgewerkt zijn en kunnen uitgeleend worden.
De stad Tienen schreef samen met de Vlaamse Milieumaatschappij een studie uit voor het uitwerken van
een strategische ontwikkelingsvisie voor de Grote Gete in Tienen. Op zaterdag 8 december ’18 wordt
iedereen uitgenodigd om mee van gedachten te wisselen tijdens een wandeling langs de oevers van de
Grote Gete.
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen vooroppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.
Als minstens drie bedrijven de handen in mekaar slaan om zich beter te wapenen tegen droogte, kunnen ze daarvoor bij de Vlaamse Milieumaatschappij projectsubsidies aanvragen tot en met 12 april 2019. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege maakt daarvoor 4 miljoen euro extra vrij.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van de meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
Onze polders hebben van nature zout water in de bodem. Door het insijpelen van regenwater zijn er ook zoetwaterlenzen ontstaan. Deze zoetwaterlenzen zijn schaars. De verdeling tussen zoet en zout water werd in de jaren 1960 en 1970 al eens in kaart gebracht. 50 jaar later hebben we de verziltingsgraad opnieuw in kaart gebracht dankzij gespecialiseerde technologie. Er is geen indicatie van grote veranderingen in de verzilting van het grondwater.
Vandaag, 2 jaar na de start van de werken, wordt het stadspark De Motten officieel geopend. Het vernieuwde stadspark is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgt naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt.
In het centrum van Leuven openden we een vistrap, sluitstuk van het nieuw aangelegde Sluispark. Dankzij deze vistrap kunnen vissen nu stroomopwaarts zwemmen rond de stuw in de 4de Dijlearm en de boven- en zijlopen van de Dijle bereiken om er te paaien en op te groeien. Bij een eerste test werden al verschillende vissoorten aangetroffen.
Net één jaar geleden presenteerde het CurieuzeNeuzen-project haar meetresultaten. Na uitgebreid onderzoek op deze vele data blijkt onder meer dat verhuizen uit de stad op zoek naar propere lucht en dan terug pendelen naar die stad, weinig voordeel oplevert. “Zeker wie lang in het verkeer zit, heeft een verhoogde blootstelling aan luchtvervuiling”, concluderen de wetenschappers.
Op 17 oktober vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van de meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied. Aperam lichtte ook de resultaten van de nieuwe chroom(VI)-meetcampagne toe en rapporteerde over de genomen en nog geplande maatregelen om een verdere daling van de chroom(VI)- en nikkelemissies te realiseren.