Overzicht van alle persberichten.
In welke mate is de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België? Wat zijn de verwachtingen
voor de toekomst? Welke gevolgen heeft dit? En hoe kunnen we ons tijdig aanpassen om de effecten van klimaatverandering op te vangen? De Vlaamse Milieumaatschappij geeft een antwoord op al deze vragen in het MIRA Klimaatrapport 2015, over waargenomen en toekomstige klimaatveranderingen. Het rapport werd samengesteld in samenwerking met experten van de KU Leuven, VITO en het KMI.
Donderdag 22 oktober is het Zuiddag: de dag waarop jongeren de Vlaamse Milieumaatschappij een beetje overnemen. 10 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar worden voor één dag woordvoerder, verzegelaar of medewerker hydrometrie. Hun doel? Samen bouwen aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Het loon van hun werkdag gaat integraal naar Vredeseilanden.
Het Vlaamse leidingwater wordt streng en zeer frequent gecontroleerd, zoals de Vlaamse drinkwaterwetgeving vereist. Alle Vlaamse openbare watermaatschappijen rapporteren jaarlijks de resultaten van de controles aan de Vlaamse Milieumaatschappij. De VMM analyseert deze cijfers en publiceert hierover jaarlijks een rapport. De conclusie van ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ is duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.
Sinds 1 januari 2015 beheren alle openbare diensten (zoals gemeenten) hun terreinen pesticidenvrij. Ook voor bedrijven geldt een beperking op het pesticidengebruik. Maar hoe doe je dat ‘pesticidenvrij beheren’? Dat staat in ‘Pesticidenvrij ontwerpen – leidraad voor ontwerp en aanleg’, een nieuwe brochure van de Vlaamse Milieumaatschappij.
De bewoners van de vallei van de Maarkebeek hadden al meermaals te kampen met wateroverlast. Op 1 december ondertekenen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oudenaarde en de gemeente Maarkedal daarom een riviercontract voor de Maarkebeek. Dit riviercontract omvat tal van maatregelen die het overstromingsrisico in het stroomgebied moeten verminderen.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van deze meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
Je wil best water winnen dat gratis uit de lucht komt gevallen, of verstandig omgaan met datgene wat uit de kraan komt? Wat moet je nu precies doen om je waterverbruik voordelig te maken, zowel ecologisch als economisch? Leer er alles over tijdens 30 dagen waterwinst, de campagne van het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie. Tijdens de maand april wordt de Vlaming op een resem tips getrakteerd om verschillende soorten water optimaal in te zetten. Want kraan- en regenwater op de juiste manier gebruiken, levert een aanzienlijk voordeel op, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.
Uitgebreid partnerschap in land- en tuinbouw geeft start van sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Tessenderlo Chemie nv gaan weldra van start met de sanering van de Winterbeek over een traject van 17km.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met het bouwen van vier visdoorgangen op de Aa in de gemeenten Kasterlee, Lille en Vorselaar. Die moeten ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken. 67 van de bijna 200 Europese zoetwatervissoorten zijn bedreigd in hun voortbestaan door menselijk ingrijpen op de waterlopen. Voor ongeveer de helft van deze vissoorten komt dit omdat ze niet vrij kunnen migreren door de waterlopen.
Stad Gent en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) plaatsen op 50 locaties in Gent meettoestellen om een beter beeld te krijgen van de Gentse luchtkwaliteit. Vanaf begin juni 2016 wordt op deze plekken de concentratie stikstofdioxide gemeten gedurende 6 maanden.
Vissen komen in Vlaanderen vaak in een doodlopende ‘straat’ terecht. Door obstakels in de waterloop komen ze vast te zitten, kunnen ze niet naar hun paaiplaatsen, geraken ze gewond of sterven ze. Die knelpunten werkt de Vlaamse Milieumaatschappij stelselmatig weg. Met resultaat: 180 nieuwe of herstelde doorgangen die de voorbije jaren werden gerealiseerd, zorgen voor duidelijk meer vis in onze waterlopen.
Het is veilig zwemmen in de Vlaamse zwemzones. Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort in meer dan 80 % van de gevallen uitstekend. Dat blijkt uit de langetermijnbeoordeling van alle zwemvijvers en badzones aan de kust door de Europese Commissie. Dankzij de frequente wateranalyses van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), wordt een verminderde waterkwaliteit ook snel opgemerkt.
Op zaterdag 4 en zondag 5 juni zijn er de Velt-Ecotuindagen, waarbij meer dan honderd Vlaamse ecologische tuinen vrij te bezoeken zijn. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege zal op zondag 5 juni een van die tuinen bezoeken in Gent. Ze zal er de nieuwe webtool ‘Mijn gifvrije tuin’ van de Vlaamse Milieumaatschappij lanceren, het digitale draaiboek om elk type tuin gemakkelijk op een pesticidevrije manier te onderhouden.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van deze meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
Met het mooie weer kan een verfrissende duik heerlijk zijn. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG), Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en nv De Scheepvaart (DS) raden aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. Zwemmen in beken, rivieren en kanalen houdt risico’s in.
De relatie tussen de watermaatschappijen en de rioolbeheerders en hun klanten wordt sinds 2011 in belangrijke mate bepaald door het algemeen waterverkoopreglement. Jaarlijks wordt hierover gerapporteerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het rapport ‘Statistieken toepassing Algemeen Waterverkoopreglement 2015’ bevat gegevens over onder meer het aantal klanten, ontvangen klachten, het opvolgen van wanbetaling, de werking van de lokale adviescommissie en het aantal afsluitingen van de watertoevoer.
In het weekend van 23 en 24 juli werd de gemeente Kortenaken getroffen door ernstige wateroverlast. Een uitzonderlijk grote hoeveelheid neerslag lag aan de basis van deze watersnood. Op vrijdag 29 juli, binnen de week na de wateroverlast, vond er in het gemeentehuis van Kortenaken een vergadering plaats, op initiatief van Burgemeester Patrick Vandijck, om de wateroverlast te bespreken en te evalueren. De gemeente Kortenaken, de Vlaamse Milieumaatschappij, en Watering Velpedal bekeken samen welke initiatieven kunnen genomen worden, om beter gewapend te zijn tegen hevige lokale neerslag.
Vanaf augustus 2016 starten de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) met het bouwen van een vispassage, een ecologische vijverpartij en een vogeluitkijktoren langs de linkeroever van de Grote Nete ter hoogte van de Straalmolen in Balen. De werken voor de vispassage worden uitgevoerd in kader van het LIFE+ project Grote NeteWoud (LIFE12 NAT/BE000438). De vispassage moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken. De inrichting van de ecologische vijverpartij en de bouw van de vogeluitkijktoren worden gefinancierd door het ANB.
De voorbije 4 jaar is de Demer in Diest in haar volle glorie hersteld: van verdwenen rivier in de vorige eeuw tot fiere waterloop doorheen de hele stad. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft samen met de stad Diest de werken recent tot een goed einde gebracht en dat mag gevierd worden. Op 4 september wordt de Demer officieel en feestelijk weer welkom geheten in de stad.