Overzicht van alle persberichten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) verstrengde vorig jaar de advieswaarden voor verschillende luchtvervuilende stoffen. Dit heeft ook impact op de Belgische luchtkwaliteitsindex BelAQI. Deze is namelijk gebaseerd op de oude advieswaarden uit 2005. De drie gewesten in België hebben dan ook beslist om de BelAQI-index aan te passen aan de nieuwe advieswaarden van de WGO. De nieuwe index wordt toegepast vanaf de eerste week van november 2022.
De Vlaamse Milieumaatschappij en de stad Brugge slaan de handen in elkaar. In september start de openlegging van de Kerkebeek in
wijkpark Ten Boomgaard. Door de waterloop van haar betonnen keurslijf te ontdoen, kan ze meer water bergen en zal de buurt genieten van een groenblauwe omgeving. Dit project is één van de maatregelen van het riviercontract Kerkebeek en wordt mogelijk gemaakt door de Blue Deal.
18 partners ondertekenden vandaag het charter met de gezamenlijke toekomstvisie voor de Aa. Ze engageren zich voor een duurzaam watersysteem en klimaatbestendige inrichting van de vallei van de Aa. 24 concrete maatregelen en acties moeten het gebied tegen 2040 weerbaar maken tegen droogte en wateroverlast. Dit charter is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen overheden, middenveldorganisaties en andere partners.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we
de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding
beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof
inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar
houtverbranding in te perken.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe resultaten van de luchtmetingen voor.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.
Van 18 tot en met 26 maart zetten tientallen organisaties en lokale besturen hun waterengagement in de kijker tijdens de Vlaamse Waterdagen. Samen zorgen ze voor meer dan 100 spetterende wateractiviteiten. Met zowel ontspannende wandel- en fietstochten, leerzame wateractiviteiten, opruimacties, waterplezier voor heel de familie of gewoon dolle waterpret is er ongetwijfeld voor elk wat wils. De Vlaamse Waterdagen zijn al aan hun derde editie toe en worden georganiseerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zet er enthousiast mee haar schouders onder.
De Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis in Hamont-Achel meandert opnieuw. In 2022 rondde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de werken af. Over een lengte van 1,7 km liggen er nieuwe meanders die de waterloop 700 meter langer maken. Dit project herstelt de natuurlijke waterberging in de vallei, waardoor het water langer in het gebied wordt vastgehouden en het risico op wateroverlast stroomafwaarts daalt. Het creëert ook typische beekhabitats voor een soortenrijk en zeldzaam visbestand.
Ter hoogte van het recreatiedomein Ark van Noë kronkelt de Kleine Nete weer zoals vroeger. De historische meander, voordien gebruikt als visvijver, staat opnieuw in verbinding met de rivier. Water krijgt meer ruimte en extra ingrepen beschermen het gebied tegen overstromingen. Het project werd uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en kwam tot stand door de Blue Deal, de strijd van de Vlaamse Regering tegen droogte en waterschaarste, en is een van de maatregelen van het rivierherstelprogramma Kleine Nete.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) startte met de renovatie van de stuwconstructie op de Vliet-Grote Molenbeek. De vernieuwing voorkomt de verdere verdroging van de Vliet en beschermt de gemeentes Puurs-Sint-Amands en Bornem tegen wateroverlast. De stuw wordt geautomatiseerd zodat ze optimaal inspeelt tegen snel veranderende weersomstandigheden. Dit project is één van de maatregelen van het riviercontract Vliet-Molenbeek en wordt mogelijk gemaakt door de Blue Deal.
Deze week start de uitbraak van de betonnen bedding van de Gaverbeek die door het provinciedomein De Gavers stroomt. Door de ontharding infiltreert water beter in de bodem. De waterloop krijgt een meanderende bedding van 130 meter, waardoor ze meer water kan bergen en piekafvoeren stroomafwaarts dalen. Het project valt onder de Blue Deal en is mogelijk door nauwe samenwerking tussen de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Provincie West-Vlaanderen.
De spaarvijver bij de Neeralfenemolen (Ternat) functioneert opnieuw als waterbuffer. In 2018 kocht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de vijver, rondde er vorig jaar een slibruiming en oeverherstel af en verbond ze met de Steenvoordebeek. De herinrichting biedt zo nieuwe kansen voor fauna en flora en verbetert de waterkwaliteit. Dit project is één van de maatregelen van het riviercontract Bellebeek en werd mogelijk gemaakt door de Blue Deal en met middelen van het Visserijfonds (Agentschap Natuur en Bos).
In Landegem begint de Vlaamse Milieumaatschappij in juli met ecologische herstel van de Oude Kale. Ter hoogte van het station krijgt de waterloop een natuurlijk kronkelend traject. De waterkwaliteit verbetert en de omgeving wordt waardevoller voor fauna en flora. Onder de Blue Deal-vlag maakt dit project Vlaanderen weerbaarder tegen droge zomers.
De stad Borgloon (Limburg) biedt haar landbouwers en fruittelers een alternatieve waterbron aan in droge periodes. Voor de Blue Deal plaatste de stad ter hoogte van de Boeshovenweg een opvangbekken met een volume van 488 m³. Het regenwater dat op de nabijgelegen gebouwen en verhardingen van fruitveiling BelOrta valt, belandt in dit bekken. De stad kreeg hiervoor een subsidie via het steunprogramma ‘Collectief regenwater’ dat de Vlaamse Milieumaatschappij coördineert.
De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een prachtig Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos. Met deze 3 unieke belevingsplekken brengen we samen de Zenne dichter bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.
Na de droge periode die we hadden van half mei tot eind juni, kregen we de voorbije weken gelukkig ook af en toe wat regen. Nochtans betekent dit niet dat we deze zomer geen droge periodes meer mogen verwachten. Er geldt overigens, als gevolg van de eerdere droogte, nog steeds een tijdelijk captatieverbod in heel wat onbevaarbare waterlopen. De lente was dan wel zeer nat, toch moeten we steeds rekening houden met langere periodes van droogte met kans op waterschaarste. Om ons daartegen te wapenen ontwikkelde de Vlaamse overheid aan het begin van deze bestuursperiode ‘het afwegingskader droogte’, een hulpmiddel voor beslissingsnemers om snel en doordacht maatregelen te nemen die watertekorten beperken.
September mag dan wel zomers starten, de natte maand augustus deed de grondwaterspiegel in Vlaanderen verder stijgen. In 87% van de meetlocaties registreert de Vlaamse Milieumaatschappij normale, hoge tot zeer hoge grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar. Bovendien vertoont de meerderheid van de meetplaatsen stijgende grondwaterpeilen, wat een atypische situatie is omdat in zomermaanden een dalende trend normaal is.
Het profiel van de Ledebeek ondergaat een metamorfose. Vanaf de Veldekensstraat in Destelbergen, over het volledige grondgebied van Lochristi, tot de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren krijgt ze een nieuw profiel. De VMM werkt aan een extra waterbuffering van 50.000 m³, een gunstige situatie voor het grondwaterpeil en een opwaardering voor de biodiversiteit. Recreatieve hotspots moeten de beek dichter bij de mensen brengen. De werken starten op 15 september en duren ongeveer een jaar.
De Gaverbeek kronkelt sinds kort door De Gavers in Harelbeke. Een meanderende bedding maakt de waterloop 130 meter langer. Dankzij de extra ruimte kan ze meer water bergen, verbetert de waterkwaliteit en is ze waardevoller voor fauna en flora. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) financierde de werken als onderdeel van de Blue Deal en voerde ze uit in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen. De ingreep maakt deel uit van de uitbreiding van het provinciedomein met 20 hectare, tot in totaal 212 hectare.
In augustus startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de herinrichting van de Winge tussen de E314 en de monding in de Demer in Rotselaar en Holsbeek. Door onder meer kunstmatige oeververstevigingen weg te halen, vrije meandering te stimuleren en extra bos aan te planten, kan de waterloop en zijn oeverzone zich over een lengte van 6 km opnieuw natuurlijk ontwikkelen. Bovendien bieden de ingrepen bescherming tegen wateroverlast en droogte. Het gaat om een Blue Deal project van de Vlaamse Regering.