Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Pers / Archief persberichten

Archief persberichten

Overzicht van alle persberichten.

08-03-2022 Vuilvang haalt drijvend zwerfvuil uit Jeker in Tongeren

De Jeker in Tongeren kampt zoals veel van onze Vlaamse waterlopen met drijvend zwerfvuil. In 2020 plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij er twee vuilvangen. Wat begon als een innovatief idee, is ondertussen een beproefd concept: in 2021 werd meer dan 18.000 kg afval uit de Jeker gevist. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontvangt vandaag haar Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag in Tongeren om de goede werking ervan te tonen op het terrein.

Lees verder...

16-03-2022 Oproep proeftuinen droogte

De Vlaamse Milieumaatschappij is opnieuw op zoek naar projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Samenwerkingsverbanden van minstens 3 partijen die samen een project uitvoeren dat het circulair watergebruik en de waterbeschikbaarheid verhoogt, kunnen een voorstel indienen. We kiezen deze keer voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken in gebieden met waterstress.

Lees verder...

18-03-2022 Vlaamse Waterdagen trappen af met bijna 100 activiteiten op de kalender

Ontspannende wandel- en fietstochten, muziek aan het water, leerzame wateractiviteiten, een opruimactie met de kano, webinars rond duurzaam watergebruik… Het is maar een kleine greep uit de bijna 100 spetterende activiteiten die overal in Vlaanderen doorgaan tussen 19 en 27 maart. Meer dan 60 partners zetten met de Vlaamse Waterdagen hun waterengagement in de kijker. Samen tonen ze dat er heel wat beweegt op het vlak van water in Vlaanderen. Ontdek het volledige programma op waterdagen.be

Lees verder...

21-03-2022 Informatiedrempel fijn stof Vlaanderen overschreden - stookadvies

Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.

Lees verder...

21-04-2022 Vanaf 25 april hinder op de ring rond Diest door werken aan de Demer

Vorige zomer startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Om de nieuwe doorstroomconstructie onder de R26 (Ring rond Diest) verder aan te leggen, geldt van maandag 25 april tot medio mei 2022 beurtelings verkeer ter hoogte van de Saspoort. Daarna gaat de Omer Vanaudenhovelaan een maand helemaal dicht en moet verkeer omrijden via de zuidzijde van de Ring.

Lees verder...

07-05-2022 Riviercontract stroomgebied Bellebeek

Door het riviercontract Bellebeek te ondertekenen, engageren 12 partners zich tot de uitwerking en uitvoering van 41 acties verspreid over Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit riviercontract illustreert mooi waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”

Lees verder...

01-06-2022 PFAS in zwevend stof en depositie: metingen in omgeving 3M en Zwijndrecht

Uit onderzoek van VITO in samenwerking met de VMM blijkt dat in de buurt van Zwijndrecht en 3M PFAS aanwezig zijn in de lucht. Zowel de PFAS in zwevend stof als de PFAS in depositie werden gemeten. Er zijn grote verschillen vastgesteld tussen de meetlocaties en de verschillende PFAS. PFOS wordt in de hoogste concentratie gevonden in zwevend stof. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde. Dit betekent dat het gezondheidsrisico tijdens de meetperiode als verwaarloosbaar wordt beoordeeld. In depositie is PFBA de PFAS-verbinding die het meest wordt gevonden. Voor een toetsingskader voor depositie is onderzoek bezig. Ondertussen blijven VMM en VITO PFAS meten in zwevend stof en in depositie en volgt VMM ook de fijnstofconcentraties op via automatische monitoren, zodat de impact van de Oosterweelwerken en 3M op de buurtbewoners voortdurend bewaakt wordt.

Lees verder...

Riviercontract stroomgebied Vliet-Molenbeek

10-06-2022 Vandaag ondertekenen 19 partners het riviercontract van de Vliet-Molenbeek. Via dit engagement gaan ze samen aan het werk met 43 acties voor de 4 thema’s: wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en -beleving, verspreid over de gemeenten Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De waterbom in Wallonië vorige zomer maakte duidelijk dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder en extremer worden. Het doet me dan ook plezier dat we in het stroomgebied van de Vliet en de Molenbeek niet afwachten tot bij ons in Vlaanderen hetzelfde gebeurt. Pro-actief slaan we met verschillende overheden en andere partners de handen in elkaar om ons beter te wapenen tegen droogte en wateroverlast en om de beleving op en rond ons water te vergroten. Ik kijk uit naar de eerste resultaten."

Lees verder...

25-03-2022 Totaalplan Ruimte voor de waterlopen Kleine en Grote Gete

In de zomer van 2021 kampten de Kleine en de Grote Gete met zware overstromingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werkt samen met Hoegaarden, Linter, Zoutleeuw, Tienen, Geetbets en Landen een ambitieus actieplan uit om de Getestreek beter te wapenen tegen overstromingen. Met het plan willen we de valleien klimaat- en overstromingsbestendiger maken en de overstromingen maximaal spreiden in het volledige valleigebied.

Lees verder...

Samen Slim Meten om beter zicht te krijgen op de waterkwaliteit van de Mark

De VMM en waterschap Brabantse Delta (NL) meten samen de waterkwaliteit van de Mark. Twee speciale instrumenten meten 24 uur per dag hoeveel zuurstof er in het water zit en hoe zuur, warm en troebel het water is. Als uit de gegevens blijkt dat de waarden afwijken, onderzoeken beide organisaties de oorzaak en nemen waar mogelijk actie om de kwaliteit te verbeteren. Het gaat om een proefproject van één jaar.

Lees verder...

09-06-2022 Grondwaterstanden: Vernattingsinvestering Schulensbroek vult grondwaterpeil aan

De Vlaamse Milieumaatschappij maakte zopas de nieuwe metingen van de grondwaterstanden bekend. Daaruit blijkt dat in 54% van de meetplaatsen er een lage (36%) of zeer lage (18%) grondwaterstand wordt gemeten. 36% kent een normale grondwaterstand en 10% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De meimaand was gemiddeld droger dan normaal, daardoor daalde in 86% van de meetplaatsen het grondwater. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar stond het grondwaterpeil op 51% van de meetplaatsen laag (23%) tot zeer laag (28%) voor de tijd van het jaar. In het warme voorjaar van 2020 stond het grondwaterpeil zelfs op 64% van de meetplaatsen laag (35%) of zeer laag (29%).

Lees verder...

21-06-2022 riviercontract stroomgebied Heulebeek

17 partners ondertekenen het riviercontract van de Heulebeek. Daarmee engageren ze zich tot de uitwerking en uitvoering van tal van acties verspreid over Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Het riviercontract voor de Heulebeek illustreert perfect waar ik met de Blue Deal naartoe wil. Samen met lokale besturen en waterbeheerders hebben we een pakket van 26 heel concrete acties en projecten opgemaakt die de Heulebeekvallei weerbaarder maken tegen de gevolgen van langdurige droogte en wateroverlast. In één beweging krikken we ook de waterkwaliteit op en maken we het gebied toegankelijker voor geïnteresseerden. Projecten als deze bewijzen dat we Vlaanderen kunnen voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering wanneer we samen de handen in elkaar slaan.”

Lees verder...

24-06-2022 Ecologisch herstel en recreatie verbonden in het Schulensbroek

Vanaf vandaag kunnen ook mensen met een rolwagen volop genieten van het familiebelevingspad aan het Schulensmeer in Lummen. Meteen een goede gelegenheid voor Natuurpunt en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) om de herinrichtingswerken te tonen in het natuurgebied Schulensbroek. De inrichting van het rietmoeras in de zuidzone van het Schulensmeer zit in de afwerkingsfase, en de aanleg van de paaivijvers en hengelplaatsen aan de noordoost-zijde zijn intussen afgewerkt door VMM. Aan de noordwestelijke oever legden Natuurpunt en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een (rolwagenvriendelijk) familiebelevingspad aan waarlangs een heus kinderavonturenpad door het bos loopt. Deze werken worden uitgevoerd binnen het Europese Life project Delta en mee ondersteund door de Blue Deal. "Met de herinrichting van het Schulensbroek geven we recreatie en natuur opnieuw alle kansen. We maken een gebied van meer dan 20ha weerbaarder tegen klimaatschokken zoals langdurige droogte en hevige regenval, de natuur krijgt opnieuw ruimte en tijd om volop te groeien en te bloeien en al die schoonheid zal ook maximaal te bewonderen zijn door iedere natuurliefhebber, mobiel en minder mobiel. Want iedereen heeft het recht om te genieten van onze prachtige Limburgse natuur."

Lees verder...

16-07-2022 Meer ruimte voor Berwijn in Moelingen doet overstromingsrisico dalen

De rivier de Berwijn zorgt regelmatig voor wateroverlast in de dorpskern van Moelingen (Voeren). Daarom zocht de Vlaamse Milieumaatschappij naar ingrepen die het overstromingsrisico verminderen. Zo kreeg de Berwijn ter hoogte van de dorpskern extra ruimte en werd onder meer een brug verwijderd die de waterloop versmalde. Daardoor is de kans op overstromingsschade in Moelingen gedaald. De werken werden mogelijk gemaakt door de Blue Deal.

Lees verder...

5-09-2022 Dexiavijver in Kraainem wordt opnieuw natuurlijke vijverbiotoop

Begin september start de Vlaamse Milieumaatschappij met inrichtingswerken aan de voormalige Dexiavijver in Kraainem. Het project bestaat uit een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. De vijver zal op termijn een natuurlijke habitat vormen voor vissen, watervogels en amfibieën en optimaal water bufferen. Dit project maakt deel uit van de Blue Deal.

Lees verder...

16-10-2022 110 meter Kleine Gete extra in Wange

De Kleine Gete in Wange (Landen) meandert opnieuw. De VMM rondde er recent de werken af en herstelt zo de oorspronkelijke structuur van de waterloop, 50 jaar nadat ze werd recht getrokken. Dankzij de hermeandering kan de waterloop meer water bergen en wordt de waterafvoer naar stroomafwaarts gelegen gebieden vertraagd, herstellen we de habitat van heel wat fauna en flora en verhogen we de landschappelijke belevingswaarde.

Lees verder...

18-10-2022 Meer ruimte voor water en vissen in Kalkenvaart

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) startte, in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), met het ruimen van slib in de Kalkenvaart. De voorbije decennia verzamelde er zich in totaal 27.000 m³ hinderlijk en vervuild slib op de waterbodem. Het slib bevat o.a. schadelijke zware metalen en PAK’s. De slibruiming geeft het water meer ruimte, de aanwezige fauna en flora krijgt opnieuw kansen. De werken worden buiten het broed- en paaiseizoen uitgevoerd.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.