Overzicht van alle persberichten.
De VMM laat de Jeker weer kronkelen in de Kevie, zodat de natuur er herleeft. De provincie Limburg haalt de Beek in Vrerem-Nerem terug boven de grond waardoor wateroverlast vermeden wordt. Deze projecten zorgen voor de definitieve verzoening tussen Tongeren en de voorheen sterk vervuilde Jeker.
De Antitankgracht was dringend aan een opknapbeurt toe. In Stabroek moeten slibruimingen zorgen voor een vlotte waterafvoer, een verbeterde ecologische kwaliteit en extra buffercapaciteit. Met deze werken verhoogt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ook de aantrekkelijkheid van de Antitankgracht voor de vele bezoekers.
De tweede fase van het Demerproject in Diest ging deze maand van start. Het gaat over het gebied rond het Algemeen Ziekenhuis, meer bepaald van de Schaffensestraat tot aan de Demerstraat. Ondanks vertragingen van de werken, door het slechte winterweer, is de eerste fase bijna achter de rug. Het einde van fase 2 is voorzien ten vroegste tegen het einde van dit jaar.
De VMM onderzoekt van woensdag 2 tot en met zaterdag 5 april de verzilting van het grondwater in het oostelijk gedeelte van de kustvlakte. Dat onderzoek gebeurt vanuit de lucht per helikopter.
De VMM is gestart met een intensieve bestrijding van de exotische plant ‘reuzenberenklauw’ langs de oevers van de Mandel en Devebeek in de gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke, Wielsbeke, Meulebeke en Dentergem.
Zowel Vlaanderen als Nederland monitoren de waterkwaliteit van de Maas. Tot nu toe werd dat apart van elkaar gedaan, maar op 19 mei ondertekenen Rijkswaterstaat en de Vlaamse Milieumaatschappij een samenwerkingsovereenkomst om de watermonitoring samen op te pakken. Dit voorkomt dubbel werk. Bovendien werkt het kostenbesparend en is het een voorbeeld van de versterkende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van de Maas.
Overal ter wereld vinden op Wereldvismigratiedag activiteiten plaats om het publiek bewust te maken van het belang van natuurlijke rivieren waarin vissen kunnen migreren van en naar hun geboortegronden. Ook de Vlaamse Milieumaatschappij doet mee. Op vrijdag 23 mei organiseert de VMM een leerrijke wandeltocht langs de recent aangelegde visdoorgang op het domein van Herkenrode (Hasselt).
De komende dagen wordt mooi en warm weer verwacht. Zeker met het verlengde weekend voor de deur is dit een ideale start van het badseizoen, zowel aan de Vlaamse kust als in de zwemvijvers en recreatiewateren in het binnenland. Veilig en gezond zwemmen vereist in de eerste plaats een goede zwemwaterkwaliteit. De Vlaamse overheid houdt daarom een oogje in het zeil en rapporteert de actuele resultaten op www.kwaliteitzwemwater.be.
Vandaag start het openbaar onderzoek van de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2016-2021. Deze plannen bepalen wat Vlaanderen kan doen om de toestand van de waterlopen en het grondwater te verbeteren en om ons beter te beschermen tegen overstromingen.
Zondag 28 september vieren verschillende partners die in Vlaanderen werk maken van de zuivering van huishoudelijk afvalwater, de vooruitgang van de waterkwaliteit in Vlaanderen.
Op zaterdag 11 oktober wordt het prachtig heringerichte wachtbekken aan de Vondelbeek ingehuldigd. De werken van de Vlaamse Milieumaatschappij aan het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) zorgen voor een opwaardering van de omgeving. De gemeenten Lebbeke, Opwijk en Buggenhout staan in voor het verdere natuurbeheer van de site.
Experten hebben in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij zes megatrends bestudeerd die belangrijk zijn voor het milieu in Vlaanderen. Ze gingen na hoe die megatrends ontstaan, hoe ze zich in Vlaanderen manifesteren en hoe ze via grote maatschappelijke systemen ons milieu beïnvloeden.
De luchtkwaliteit in Vlaanderen is de voorbije jaren verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van twee rapporten die de Vlaamse Milieumaatschappij vandaag publiceert. In 2013 werden aanzienlijk minder verontreinigende stoffen geloosd dan in 2000. Dat heeft uiteraard een positieve impact op de omgevingslucht. In 2013 haalde Vlaanderen de meeste Europese doelstellingen voor luchtkwaliteit. Opvallend is dat het aandeel van huishoudens en verkeer in de uitstoot van verontreinigende stoffen toeneemt.
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakte een inschatting van de betekenis van deze meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
De VMM en provincie Antwerpen schuinen oevers van het Schijn.
De Nederlandse waterschappen Brabantse Delta en de Dommel hebben met de Belgische provincie Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij een samenwerkingscharter ondertekend over het operationele waterbeheer van grensoverschrijdende en grensvormende beken en rivieren. Onder het motto 'water kent geen grenzen' bouwt dit charter verder op bestaande afspraken over grensoverschrijdend waterbeheer. Deze organisaties onderstrepen hiermee het belang van samenwerken aan water voor verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving en versterking van de regionale economie.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een nieuw wachtbekken aangelegd aan de Moenebroekbeek in Lierde. Op donderdag 11 juni is het nieuwe wachtbekken officieel geopend door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Joke Schauvliege: “Met deze investering realiseert de Vlaamse Milieumaatschappij 105 000 m³ extra waterberging in het valleigebied van de Molenbeek en wordt het overstromingsrisico er gevoelig verminderd.”
Vandaag vond de stuurgroep leefmilieukwaliteit Genk-Zuid plaats waarin de betrokken gemeenten, provincie Limburg, Vlaamse overheidsdiensten en het lokale bedrijfsleven zetelen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde de nieuwe meetresultaten lucht voor. Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) maakte een inschatting van de betekenis van deze meetresultaten voor de gezondheid van de omwonenden van het industriegebied.
De komende jaren staat er heel wat te gebeuren op en rond de Maarkebeek.
Verschillende partners, zoals de Vlaamse Milieumaatschappij, Stad Oudenaarde,
gemeente Maarkedal en de Provincie Oost-Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om het overstromingsrisico in het gebied te verminderen en tegelijk de Maarkebeek breed in de kijker te zetten. Hiervoor werd op 18 juni een infomarkt en bewonersatelier georganiseerd.
Vorige week is de VMM gestart met de bouw van een vistrap op de Warmbeek ter hoogte van watermolen het Mulke (Molendijk). Die moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.