Duurzame gebouwen
Kantoorgebouw Aalst
Het hoofdkantoor van de VMM in Aalst is duurzaam en ecologisch gebouwd. Het kreeg daarvoor de Prijs Bouwheer van de Vlaamse Regering en de Belgian Building Award voor Architectuur in 2005.
Keuzes en principes
De bouwmaterialen zijn duurzaam en/of gerecycleerd. Het puin van het oude Sint-Lievenhospitaal is gebruikt in de betonnen vloeren en cellenglas van gemalen autoruiten zorgt voor isolatie van de betondaken. De raamkozijnen zijn gemaakt van hout met FSC-label en behandeld met milieuvriendelijke verfsoorten. De ramen hebben een K-waarde van 1,1. Daardoor is de totale K-waarde van het nieuwe gebouw slechts 30 (inclusief pastorie 35).
Het gebouw heeft een open skeletstructuur en de ruimtes binnenin zijn opgebouwd met verplaatsbare scheidingswanden zodat kantoren flexibel ingedeeld en aangepast kunnen worden. Het binnenklimaat onderhouden we zonder airconditioning en met een minimale CO2-uitstoot. ’s Nachts neemt het gebouw koele lucht op dat het overdag weer vrijgeeft. Isolatie van 10 cm in de muren en 30 cm in het dak houden de warmte vast in de winter. De lucht binnen wordt gefilterd voor een gezond binnenklimaat en rondgestuurd via een ventilatiesysteem.
Water sparen is een must voor ons. Daarom gebruiken we het water uit een regenwaterput van 250 m³ voor wc’s, schoonmaak, onderhoud van planten en koeling van het gebouw. Overtollig water infiltreert in de bodem om de riolering niet onnodig te belasten. Groendaken capteren regenwater en zorgen voor isolatie en luchtzuivering.
Groen datacenter Aalst
- Milieuvriendelijke en stille koeling/verwarming
- Goede isolatie en ventilatie
- Energie-efficiënte servertechnologie
In het datacenter worden de koude en warme lucht volledig gescheiden. De warmte die vrijkomt van de servers, wordt door een warmtewisselaar gerecupereerd voor de stookinstallatie. Daardoor kunnen de bewoners van 200 appartementen in de buurt hun stookkosten voor warm water en verwarming drukken. Koude buitenlucht wordt gebruikt als koeling voor de servers. Dit kan tot een buitentemperatuur van 13 graden.
We gebruiken smalle, sterk verkleinde servers. Die kunnen evenveel werk aan maar hebben minder aansluitingen nodig en draaien op een lager voltage, waardoor ze veel energie-efficiënter zijn.
De materialen in het gebouw zijn net zoals bij de kantoorruimtes ecologisch en/of gerecycleerd. Bij brand gebruiken we een gasmengsel dat niet toxisch is en de ozonlaag niet aantast. Het veroorzaakt ook geen waterschade, wat niet onbelangrijk is in een IT-ruimte. De verlichting is personeelsvriendelijk en energiezuinig. Daarvoor krijgt het gebouw het Europese GreenLight Label.
Onder het datacenter hebben de VMM en het OCMW samen een stookinstallatie op aardgas gebouwd en delen we de vaste kosten. De installatie verwarmt de twee kantoorgebouwen van de VMM, een Sociaal Huis, 200 sociale appartementen en het gebouw van het OCMW. Geluidshinder is beperkt door goede isolatie, stille ketels en traag draaiende ventilatoren. Die laatste verbruiken ook minder energie. Zo boeken we een dubbele milieuwinst.
Besturingsgebouw Leuven
Het gebouw is volledig opgetrokken als een passiefhuis met duurzame bouwmaterialen. Het is compact, supergeïsoleerd en luchtdicht. Het gebouw heeft een K-waarde van 15. Door mechanische ventilatie met warmteterugwinning is er een goede luchtkwaliteit en een aangenaam binnenklimaat.
Het besturingsgebouw heeft geen aparte verwarmingsinstallatie, maar haalt warmte uit grondwater en de serverruimte via een pomp. Die pomp zorgt in de zomer ook voor de koeling. Zonnepanelen wekken energie op en doen ook dienst als zonnewering. Dankzij de structuur van het gebouw kan het zonlicht maximaal binnenvallen en besparen we op verlichting.
Voor wc’s en schoonmaak gebruiken we regenwater. Een groendak houdt het water vast en zorgt voor extra isolatie. Afvalwater wordt gezuiverd in een rietveld. Overtollig regenwater en gezuiverd afvalwater infiltreert in de bodem.