Werken aan waterlopen
De VMM voert heel wat werken aan haar waterlopen uit. Op dit ogenblik zijn we onder meer aan de slag op de Poekebeek, de Warmbeek, de IJse, de Jeker en de Aa
De VMM voert heel wat werken aan haar waterlopen uit. Op dit ogenblik zijn we onder meer aan de slag op de Poekebeek, de Warmbeek, de IJse, de Jeker en de Aa
Via de integrale waterfactuur betalen gezinnen en bedrijven voor het leveren van leidingwater en voor de opvang, het transport en de zuivering van het afvalwater. Voor de bedrijven en landbouwers wordt daarbij rekening gehouden met de geloosde vervuiling. Op die manier wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ toegepast.
In street canyons (smalle straten omgeven door hoge gebouwen) zijn de concentraties fijn stof (PM10) hoger dan verwacht. We benaderen er de Europese grenswaarden. Dit heeft vooral te maken met het opwaaien van bodemstof door verkeer, slijtage van voertuigen en wegdek en de mindere verdunning van de uitlaatgassen. Dat blijkt uit de vijfde Chemkar studie van de VMM.
De stad Antwerpen plant in 2016 de invoering van een ‘Low Emission Zone’ (LEZ) met als doel de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Oude, vervuilende (diesel)voertuigen zullen uit de stad geweerd worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Samen met de stad Antwerpen zal de VMM de effecten op de luchtkwaliteit opvolgen.
De VMM lanceerde in 2013 een pilootproject rond preventieve maatregelen aan woningen en gebouwen om ze beter te beschermen tegen overstromingen. 85 woningen in Beersel en Sint-Genesius-Rode zijn onderzocht en kregen een reeks maatregelen op maat voorgesteld. De resultaten zijn op 23 mei aan de deelnemers voorgesteld op een infomarkt in Beersel.
Overstromingen kunnen in een dichtbebouwde regio als Vlaanderen veel schade veroorzaken. De VMM kiest in haar beleid daarom voor meerdere sporen: preventie (bv. watertoets), paraatheid (voorspellen en waarschuwen), maar ook protectie. De bescherming die wachtbekkens en slibruimingen bieden, zijn misschien de meest ‘klassieke’ ingrepen, maar blijven wel essentieel. Sinds de grote overstromingen van eind 2010 - begin 2011 zijn er daarom heel wat extra inspanningen geleverd.
Nog tot 15 juli 2015 kan de jaarlijkse bevraging over de gemeentelijke sanering ingevuld worden. Zowel de financiële als de ecologische aspecten van het gemeentelijke rioolbeheer worden daarbij bevraagd. De rioolbeheerders hebben dus nog een maand de tijd om de bevraging online in te vullen. De resultaten van de vorige bevraging (2014 over 2013) zijn ondertussen gepubliceerd.
Op 3 april werd het besluit milieukwaliteitsnormen voor de eerste maal principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Daarmee zal de Europese richtlijn 2013/39/EG omgezet worden naar Vlaamse regelgeving, wat onder meer zal leiden tot de introductie van een aandachtstoffenlijst en bijkomende monitoring van een aantal hormonen, antibiotica en neonicotinoïden.
De grondwaterstandindicator is vernieuwd en uitgebreid met een voorspelling. De indicator geeft voortaan ook weer waar we in Vlaanderen de volgende maand zeer hoge of lage grondwaterstanden verwachten.
Voor het eerst heeft de VMM de aanwezigheid van drie neonicotinoïden in de Vlaamse waterlopen gemeten. Uit de resultaten blijkt dat van de drie gemeten stoffen er twee frequent en vaak in te hoge concentraties voorkomen.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.