Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Al meer dan 10 vuilvangers in stroomgebied Maas en Demer

De voorbije twee maand heeft de VMM meer dan 10 vuilvangers geplaatst in het stroomgebied van de Maas en de Demer. De zogenaamde 'littertraps' vangen drijfvuil op voor het naar zee afgevoerd kan worden. Met alle betrokken gemeentes maken we nu afspraken over samenwerking voor verwijdering van het vuil, monitoring en sensibilisering.

Lees verder...

Geef mee vorm aan de uitvoering van het waterbeleid

Gezonde, veerkrachtige watersystemen: dat is waar VMM, samen met haar partners, al 30 jaar voor ijvert en waarvoor ze zich ook de komende jaren volop blijft inzetten. Hoe we dat zullen doen, staat in de stroomgebiedbeheerplannen. De plannen bevatten acties en maatregelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater te verbeteren en om de risico’s bij overstromingen en droogte te verminderen. Nog tot 14 maart 2021 kan ook jij de plannen inkijken op www.volvanwater.be en je zeg doen.

Lees verder...

BE-GOOD project maakt overheidsdata toegankelijker

De voorbije jaren werkte de VMM als partner binnen het BE-GOOD project mee aan het toegankelijker en herbruikbaar maken van overheidsinformatie. De VMM ontwikkelde binnen dit project de ‘Schoonste Lucht Route’ en de ‘Afvalwatertracing‘. Twee belangrijke realisaties die aan bod kwamen tijdens het slotevent op 23 september.

Lees verder...

Hittegolven: meer, langer, heter

De eerste helft van augustus was het puffen geblazen: één lange hittegolf van 12 dagen. Helaas mogen we ons daar vanaf nu steeds vaker aan verwachten. Hadden we in de jaren 1970 nog een hittegolf om de 5 jaar, dan is dat nu gemiddeld één per jaar. Die hittegolven duren ook steeds langer, en bereiken steeds hogere temperaturen.

Lees verder...

Stap dichter bij klimaatadaptatietool

Meer hittegolven, maar ook zeespiegelstijging, meer wateroverlast en droogteperiodes… Klimaatverandering blijft zich onverstoorbaar voltrekken in Vlaanderen. Daarom investeert de VMM verder in de ontwikkeling van de Klimaatadaptatietool. Vorige week heeft de VMM het bestek gepubliceerd zodat offertes nu kunnen opgemaakt worden: de derde stap in onze vijf-stappenaanpak.

Lees verder...

Ecologische inrichtingswerken op de Zwalm

De Zwalm is een van de prioritaire gebieden voor het halen van de goede ecologische toestand. We hebben er de voorbije jaren al mooie projecten gerealiseerd, en blijven hier ook op focussen. Op het programma staan nog een nieuwe visdoorgang en de aanleg van een oeverzone langs de benedenloop van de Zwalm. Benieuwd naar een stand van zaken?

Lees verder...

VMM waakzaam tijdens warme zomer

Warme en droge omstandigheden brengen de nodige risico’s mee voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Deze zomermaanden waren medewerkers van de VMM dus overal te vinden, met een extra waakzaam oog. Want elke zomer staan we garant voor de kwaliteit van het water aan de kust en in openbare zwem- en recreatievijvers, maar adviseren we ook bij blauwalgenbloei en nemen we maatregelen als er vissterfte of andere problemen dreigen. Ga maar even mee op pad.

Lees verder...

Geluidshinder beter in kaart brengen

Geluidshinder heeft belangrijke negatieve gevolgen voor welzijn en gezondheid. De VMM liet een kader van nieuwe indicatoren ontwikkelen dat beleidsmakers zal toelaten om de werkelijke geluidsdruk en de leefomgevingskwaliteit voor geluid beter te beoordelen.

Lees verder...

Mysterie blijft rond verdwenen planten in de Grote Nete

Sinds 2013 groeien er geen water- en oeverplanten meer in de Grote Nete stroomafwaarts het Albertkanaal in Geel. De voorbije jaren onderzochten Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek op vraag van de VMM elk een mogelijke oorzaak: is de wolhandkrab de schuldige? Of toch ecotoxicologische stoffen?

Lees verder...

Kwaliteitswerk met multiparametersondes

Begin april dit jaar zorgde een dijkbreuk in het Franse Cambrai ervoor dat een grote hoeveelheid vuil in de Schelde terecht kwam. Een ecologische ramp dreigde, ook in Vlaanderen. Het hele visbestand in de Schelde was in gevaar. Met man en macht werd er dagenlang gewerkt en het lukte: een massale vissterfte werd voorkomen. Een hoofdrol in dit verhaal was weggelegd voor de multiparametersondes van de VMM. Maar wat zijn dat? Wat hebben ze precies gedaan?

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.