Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Stukje Grote Gete mag weer vrij stromen in Tienen

Begin deze maand hebben we de werken aan een meanderende nevengeul en een vistrap op de Grote Gete in Tienen voltooid. Het zijn belangrijke ingrepen om de ecologische toestand van de waterloop te verbeteren en tegelijk in te zetten op zichtbaar en beleefbaar water.

Lees verder...

Heropstart werken Grote Steunbeer

Vorige zomer startte de VMM met werken aan de oude Demer stuw, de Grote Steunbeer, aan de Saspoort in Diest. De stuw wordt volledig vernieuwd om het waterpeil van de Demer te kunnen sturen en de échte Demer weer door het stadscentrum te laten stromen. Op 25 april worden de werken heropgestart.

Lees verder...

Met deze audiotours ontdek je onze werken

Prachtige gebieden en wandelpaden ontdekken en daarbij boeiende verhalen en interessante weetjes horen, met als rode draad 'water'? De VMM heeft vijf audiotours ontwikkeld, via een eenvoudige app, voor een leuke trip in Galmaarden (bij Geraardsbergen), Huldenberg (bij de Waalse grens), Leuven, Emblem (bij Lier) of Hamont-Achel (bij de Nederlandse grens).

Lees verder...

Kom naar de Vlaamse Waterdagen!

De Vlaamse Waterdagen worden dit jaar een spetterend feest rond water! Kom van 19 tot 27 maart naar een van de bijna 100 evenementen in heel Vlaanderen. “Vlaanderen heeft een schat aan prachtig water, en die schat moet beschermd worden,” zegt projectcoördinator Maureen Nuyts, “Daarom gaan de Vlaamse Waterdagen over genieten van én zorg dragen voor water.”

Lees verder...

Webinarreeks klimaatadaptatie onder stoom

In onze webinarreeks rond klimaatadaptatie zijn we op 22 maart al aan de 6e editie toe. Dit keer kom je alles te weten over slim en duurzaam watergebruik. Schrijf je nu in. Vorig webinar rond wateroverlast gemist? Herbekijk alle webinars uit de reeks op vmm.be.

Lees verder...

Slim meten van pesticiden

De VMM meet sinds kort pesticiden in oppervlaktewater met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen monsternametoestel. Het toestel maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden water te scannen en dus vergroot de kans om verschillende stoffen op te sporen. Het kan ook lagere concentraties detecteren, waardoor we ook de bronnen van deze stoffen beter in kaart kunnen brengen.

Lees verder...

De muskusrat: van gewild pelsdier naar verguisde exoot

In Vlaanderen worden muskusratten al gevangen sinds hun eerste introductie in Europa zo’n 100 jaar geleden. Eerst als pelsdier, nu als invasieve uitheemse soort. Doorheen de jaren groeide de populatie ratten steeds aan tot we in de lage landen besloten om het dier gericht te bestrijden, want ze zorgen voor dijkdoorbraken en oeverschade. In grote delen van Vlaanderen verdween de muskusrat maar de jongste jaren zien we weer opflakkeringen.

Lees verder...

CIW gaat voor nieuwe manier van werken

De wateruitdagingen in Vlaanderen hebben meer dan ooit een gezamenlijke, integrale en ambitieuze aanpak nodig. Daarom heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) haar werking over een andere boeg gegooid. We kiezen voor een partnerschap dat gedeelde verantwoordelijkheid en co-creatie nastreeft en waarbij we alle betrokkenen binnen het waterlandschap samenbrengen via projectwerking en platformwerking.

Lees verder...

VMM meet luchtkwaliteit samen met Rumst

De VMM zal 6 maanden lang de luchtkwaliteit meten in Rumst. De dorpskern van Rumst is omringd door industrie. De gemeente ontvangt hierover ook regelmatig klachten over geur, stof en irritatie van de luchtwegen. Genoeg aanleiding dus om metingen uit te voeren. Op 21 februari zijn we van start gegaan.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.