Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Op 22 maart 2025, Wereldwaterdag, geeft de VMM samen met partners en organisaties in heel Vlaanderen opnieuw het startschot van de Week van het Water. Tot en met 30 maart staat water in Vlaanderen centraal tijdens een week vol inspirerende activiteiten
Om een doorgedreven en wetenschappelijk onderbouwd beleid te voeren, is het voor overheden cruciaal om alle beschikbare data op elkaar af te stemmen. Aan deze behoefte komt het project CityTRAQ tegemoet, dat uitgevoerd wordt in opdracht van de Europese Commissie onder leiding van de VMM. Het doel van dit project is om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De stad Brugge, die een eigen luchtkwaliteitsactieplan op poten zette, stapte mee in het project en speelt een belangrijke rol als dataleverancier.
Begin deze eeuw was de otter uitgestorven in Vlaanderen. Recent zien we hem weer sporadisch verschijnen. De otter speelt een belangrijke rol voor onze biodiversiteit en fungeert als ambassadeur van proper water en natte natuur. De VMM zet daarom een samenwerking op met de gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta voor het Europese Interreg-project ‘Otter over de grens’. Samen willen we het leefgebied en de leefomstandigheden van de otter in Vlaanderen en Nederland respectievelijk vergroten en verbeteren, zodat bestaande otterpopulaties over de grens heen met elkaar verbonden kunnen worden.
De pluviale overstromingskaarten tonen waar er zich lokaal wateroverlast of overstromingen kunnen voordoen door hevige neerslag. Tijdens zware neerslagevents bewezen ze al hun meerwaarde. Ze maken deel uit van de overstromingsgevaar- en risicokaarten en vormen een onderdeel van de watertoetskaarten die raadpleegbaar zijn via waterinfo.be. Met de pluviale kaarten gaan ontwerpers en overheden aan de slag om werk te maken van een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke zomer is het extra uitkijken voor de verzilting van waterlopen aan de kust. Tientallen sensoren meten daarom continu de toestand. Het dashboard dat de resultaten visualiseert voor watergebruikers en beleidsmakers is nu vernieuwd en uitgebreid.
In november 2023 werd de Westhoek zwaar getroffen door wateroverlast. De Vlaamse Regering keurde daarom eind vorig jaar een pakket maatregelen goed voor de verdere aanpak van waterveiligheid en duurzaam waterbeheer in de streek. De VMM gaat nu aan de slag met de herinrichting van de Grote Beverdijkvaart en Koolhofvaart en met slibruimingen in de Stenensluisvaart en de Houtensluisvaart.
De pluviale overstromingskaarten tonen de overstromingskans door hevige neerslag voor zowel het huidig als toekomstig klimaat. Ze zijn ondertussen via onder meer de watertoets goed ingeburgerd en bewezen tijdens zware neerslagevents al hun meerwaarde. In een webinar op 26 augustus legt de VMM uit welke actualisaties we zullen doorvoeren en welke bijdrage jij daarbij kan leveren.
Op 5 en 6 juni werd een startconferentie georganiseerd van het Europees project FlashFloodBreaker. De opzet van het project is om schade door noodweer en overstromingen te beperken. Als partner van dit project zorgen we ervoor dat onze voorspellingssystemen gebruiksvriendelijker zijn voor professionele eindgebruikers zoals hulp- en crisisdiensten.
Voertuigen zijn een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Een klein deel van de vloot is verantwoordelijk voor een relatief groot aandeel in de totale verkeersuitstoot. Om die uitstoot te verminderen, werkt de VMM samen met MOW (het Departement Mobiliteit en Openbare Werken) en met GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie van de Vlaamse ondernemingen voor autokeuring. VMM-expert Roel Vaneerdeweg licht toe hoe we samen de verkeersuitstoot aanpakken.
Affligem, Liedekerke en Denderleeuw zijn zeer gevoelig voor overstromingen. Dat is ook het geval bij de monding van de Bellebeek in de Dender. Om het water het hoofd te bieden, wordt op verschillende fronten tegelijk gewerkt.