Pluviale overstromingskaarten krijgen grondige update
Beter inspelen op het veranderende landschap
De kaarten zijn een belangrijk instrument in ons proactief beleid om overstromingsschade te vermijden. Maar de wereld staat niet stil. Door de voortdurende ontwikkelingen, aanleg van nieuwe infrastructuur en veranderingen in het landschap kan de afstroming wijzigen.
Zo verschenen (en verdwenen) er sinds de opmaak van de huidige kaarten heel wat gebouwen, werden bijkomende rioleringen aangelegd, werd er verhard (en onthard) en werd waterinfrastructuur zoals wachtbekkens en beschermingsdijken gerealiseerd.
Periode van actualisatie
Om de contouren van de pluviale kaarten correct en actueel te houden, willen we maximaal rekening houden met de gerealiseerde infrastructuur en ontwikkelingen van de voorbije jaren. Daarom krijgen de pluviale overstromingskaarten een update. Vanaf september zijn we gestart met een actualisatietraject waarbij we na inputverzameling de kaarten updaten zodat ze maximaal de realiteit volgen.
Voor deze actualisatie gebruiken we als input voor het pluviale computermodel de recentste versie van de beschikbare basislagen (zoals landgebruik en rioleringsdata) en neerslaggegevens.
Daarnaast krijgen lokale besturen en waterloop- en rioolbeheerders de kans om tijdens de reviewperiode (tot eind november 2024) aan te geven waar (recente) infrastructuur of aanpassingen in het landschap een impact kunnen hebben op het pluviale afstromingsgedrag.
Pluviaal computermodel aan het werk
Na verwerking van alle input, zetten we in 2025 onze computers aan het werk om het pluviale model voor heel Vlaanderen door te rekenen met de geactualiseerde data. Deze computerberekeningen zullen nieuwe kaarten leveren die vanaf 2026 bruikbaar zijn.