Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / September 2024 / Openbare raadpleging over de implementatie van het PRTR-Protocol in Vlaanderen

Openbare raadpleging over de implementatie van het PRTR-Protocol in Vlaanderen

19-09-2024
Het UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) Protocol inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen (PRTR-Protocol) streeft naar toegankelijkere milieu-informatie voor het brede publiek. Transparantie over de verontreiniging door bedrijven en andere bronnen draagt bij tot de preventie en vermindering van milieuverontreiniging. Het leidt ook tot grotere verantwoordelijkheidszin en inspraak van het publiek bij de besluitvorming op milieugebied. Vlaamse administraties (VMM en OVAM) vulden een vragenlijst in over de realisatie van de doelstellingen vastgelegd in het Protocol. Die wordt nu voorgelegd voor een openbare raadpleging, zodat het publiek hierop commentaar kan geven.

De uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen in Vlaanderen worden publiek gemaakt via de PRTR-website (prtr.omgeving.vlaanderen.be). Het geeft informatie over 86 verontreinigende stoffen in lucht en water en totale hoeveelheden afvalstoffen van meer dan duizend exploitaties. Iedereen kan het gratis raadplegen. Op https://industry.eea.europa.eu vind je de gegevens van alle Europese landen.

Het Protocol bepaalt ook dat de betrokken Vlaamse agentschappen (OVAM en de VMM) over de gerealiseerde doelstellingen moeten rapporteren.  De ingevulde vragenlijst kan je  van 19 september tot en met 19 oktober 2024 raadplegen en becommentariëren.

Heb je opmerkingen op de ingevulde vragenlijst? Stuur die naar info@vmm.be (algemeen, lucht en water) of info@ovam.be (afval). De ontvangen antwoorden worden verwerkt en een synthese hiervan is beschikbaar in de loop van december 2024.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.