Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2021

Oktober 2021

Hoe evolueert de luchtkwaliteit in Vlaanderen?

De uitstoot in de lucht van verschillende stoffen neemt verder af en ook de luchtkwaliteit verbetert. Hierdoor daalt de gezondheidsimpact door luchtvervuiling, maar deze impact is nog steeds niet te verwaarlozen. Ook landbouw en natuur lijden onder de luchtvervuiling. In 2020 hebben we ook het effect van de coronamaatregelen gemeten. Stoffen die hoofdzakelijk aan verkeer gelinkt zijn, zoals zwarte koolstof en stikstofoxiden, daalden nog sterker dan de jaren ervoor.

Lees verder...

Kwaliteit en verbruik drinkwater blijven stabiel in 2020

Ook in 2020 is de kwaliteit van het geleverde drinkwater door de waterbedrijven van goede kwaliteit in 99,48% van de gevallen. De totale hoeveelheid geleverd drinkwater blijft ongeveer gelijk. De Vlaamse waterbedrijven produceerden wat meer drinkwater en er werd minder aangekocht buiten Vlaanderen.

Lees verder...

Hinder van houtstook beperken kan

Stoken met hout voor de verwarming van je woning of gewoonweg voor de gezelligheid is minder onschuldig dan het lijkt. Een juist stookgedrag en een correcte afvoer van de rookgassen via de schoorsteen kan de uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen, en de hinder van de rookgassen, aanzienlijk beperken. Het opnieuw binnendringen van schadelijke en geurende rookgassen in je gebouw of bij je buren via ventilatiesystemen, luchtroosters of ramen is een vorm van hinder die je kan voorkomen of beperken. Twee nieuwe publicaties leggen uit hoe je dat kan aanpakken.

Lees verder...

Realisatie totaalplan Mark naar volgende fase

Het totaalplan van de Mark is in volle uitvoering en gaat binnenkort een volgende fase in. Deze zomer hebben enkele uitgevoerde werken al meteen hun nut bewezen, maar we konden ook vaststellen dat de geplande werken nog broodnodig zullen zijn om het valleigebied van de Mark nog beter te beschermen tegen wateroverlast en overstroming. We nemen je even mee doorheen de realisaties en de volgende stappen.

Lees verder...

Vmm.be eenvoudiger en duidelijker

Misschien heb je het al opgemerkt: de luchtkwaliteitsthema’s op vmm.be zijn grondig aangepakt. Door de milieu-informatie beter te structureren, krijg je snel een zicht op de toestand en evolutie van de luchtkwaliteit en de aanpak en bronnen van luchtverontreiniging. Ook voor de water- en klimaatthema’s werken we aan zo’n update.

Lees verder...

VMM gaat ‘samen voor zuivere lucht’ met steden en gemeenten

Samen voor zuivere lucht is niet zomaar een slagzin. Het is de essentie van waar we samen met steden en gemeenten naar streven. We hebben er ons platform samenvoorzuiverelucht.eu naar vernoemd: op die plaats komen meer dan 70 oplossingen aan bod voor wie lokaal impact wil hebben op de luchtkwaliteit. Samen voor zuivere lucht is ook wat ons in Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem verbindt om onder meer de concentratie NO2 te meten het komende jaar.

Lees verder...

Kleine Gete in Wange meandert opnieuw

In augustus is de VMM gestart met het uitgraven van nieuwe meanders voor de Kleine Gete ter hoogte van de Kasteelhoeve in Wange (Landen). Met deze ingreep willen we van de Kleine Gete opnieuw een levende rivier maken met een natuurlijkere waterhuishouding, meer dan 50 jaar nadat de waterloop er werd rechtgetrokken. De graafwerken zijn ondertussen ver gevorderd en de rivier kronkelt weer als vanouds.

Lees verder...

Beschermingsdijk aan Noordede in Bredene

Een 40-tal huizen in een woonwijk naast de Noordede in Bredene loopt een groter risico op overstromingsschade nu klimaatverandering de kans op hogere zeepeilen verhoogt. Om die woningen beter te beschermen legt de VMM een beschermingsdijk aan naast de Noordede.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van oktober 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.