Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2016 / Hoe maak je pompgemalen energiezuinig?

Hoe maak je pompgemalen energiezuinig?

17-10-2016
Als milieumaatschappij probeert de VMM ook haar eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zo beheren we 25 grote pompgemalen op Vlaamse waterlopen die heel wat elektriciteit verbruiken. Hoe bespaar je energie op een bestaand pompgemaal zonder de goede waterhuishouding in het gedrang te brengen? Met slimme aanpassingen aan de sturing. Daarmee realiseerden we vorig jaar al 28% energiebesparing voor het gemaal van Boekhoute.

Om de mogelijkheden voor energiebesparing te onderzoeken, heeft de VMM al haar pompgemalen gescreend. Daaruit blijkt dat een aangepaste sturing voor een aantal van de bestaande pompgemalen de grootste energiebesparing oplevert. Door beperkte aanpassingen aan de waterpeilen is een verhoogde gravitaire afvoer mogelijk en moet de pomp minder werken.

28% energiebesparing op een pompgemaal = jaarverbruik van 14 gezinnen

Vorig jaar was het pompgemaal van Boekhoute op het Leopoldkanaal als eerste aan de beurt. Het waterpeil van het kanaal werd  tussen Knokke-Heist en Sint-Laureins met 15 centimeter verlaagd en de aanslagpeilen op het pompgemaal licht verhoogd. Voor periodes van hoogwater zijn er specifieke instellingen om de waterhuishouding even goed als vroeger onder controle te houden.

Het resultaat? Bij normale weersomstandigheden is de pompwerking niet meer nodig. Al het water kan gravitair afgevoerd worden naar Knokke-Heist. Met deze aanpassingen realiseren we een jaarlijkse energiebesparing van ongeveer 50 MWh of het gemiddelde jaarverbruik van 14  gezinnen. Dat is een energiebesparing van 28% voor het pompgemaal van Boekhoute.

In de toekomst zal ook voor de andere gemalen de sturing verbeterd worden voor een lager energieverbruik. Daarnaast onderzoekt de VMM nog verder om de energie-efficiëntie van de pompgemalen te verhogen; en het energieverbruik tijdens piekuren te verminderen en meer te bemalen tijdens daluren.

Die inspanningen zijn niet alleen nodig om het huidige energieverbruik te beperken, maar ook cruciaal om ons te wapenen voor de toekomst. De toenemende verharding en de klimaatverandering zorgen voor een toename van de piekdebieten en de pompwerking. Zonder maatregelen zal het energieverbruik de komende jaren enkel blijven stijgen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 oktober 2016

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.