Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2021 / Klimaatportaal in het nieuw

Klimaatportaal in het nieuw

18-11-2021
Het Klimaatportaal Vlaanderen heeft een grondige update gekregen. Verwacht je niet alleen aan een actualisatie van de bestaande informatie, maar ook aan een uitbreiding van het portaal met veel nieuwe informatie en nieuwe functionaliteiten. Wat is er nieuw aan het Klimaatportaal en hoe kan je er concreet mee aan de slag?

Klimaatportaal inzetbaar in heel Vlaanderen

Met het vernieuwde Klimaatportaal kan je onmiddellijk concreet aan de slag. Hoe je dat doet en welke mogelijkheden het portaal je biedt, dat hebben we gebundeld in een webinar waarbij we op het terrein gegaan zijn in heel Vlaanderen. Van Gent naar Aalst, tot in Leuven en Hasselt. 

Webinar klimaatportaal

Bekijk je liever een specifiek onderdeel uit het webinar? » 

Wat is nieuw?

De nieuwe versie van het Klimaatportaal bevat naast actuelere data (bv. bijgewerkte datakruising met bevolkingsstatistiek en gebouwbestanden) ook belangrijke uitbreidingen:

  • De droogteproblematiek komt duidelijk in beeld, met daarbij de effecten voor het bodemvochtgehalte en laagwaterdebieten in waterlopen. Je vindt er ook een eerste inschatting van mogelijke gevolgen voor landbouwteelten en kwetsbare natuur.
  • Je krijgt een scherper beeld van gebouwen en kwetsbare instellingen die risico lopen op waterschade (zoomniveau x8 en bijgewerkte kaarten) en de thema’s wateroverlast en overstroming  werden opgesplitst. Ter verduidelijking: als je in het Klimaatportaal wateroverlast opzoekt, bedoelen we daarmee de afstroming van regenwater over land bij kortstondige maar erg hevige regenval, veelal tijdens een zomeronweer. Bij overstromingen hebben we het over waterlopen die buiten hun oevers treden tijdens periodes van aanhoudende neerslag.
  • In de nieuwe synthesebeelden zie je in een oogopslag waar de hotspots zich bevinden in Vlaanderen (en ook binnen een gemeente). Het zijn de plaatsen in Vlaanderen waar er één of meerdere klimaateffecten kunnen optreden.

Synthesebeelden

Op vraag van gebruikers werden ook enkele extra functionaliteiten aan het Klimaatportaal toegevoegd. Belangrijkste zijn:

  • eigen kaartmateriaal kunnen toevoegen als hulp bij de interpretatie,
  • indicatorwaarden achter kaartlagen kunnen opvragen.

Meer weten over alle vernieuwingen? Dit rapport bundelt alle nieuwe elementen van het Klimaatportaal.

Neem een kijkje op het nieuwe Klimaatportaal Vlaanderen »

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.