Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2020 / Zelf fosfaat meten? Het kan met de River Dipp

Zelf fosfaat meten? Het kan met de River Dipp

12-11-2020
Om burgers in staat te stellen zelf fosfaat in de lokale waterlopen te meten, werd binnen het Europese Sullied Sediments project de ‘RiverDipp app’ ontwikkeld. Daarbij kunnen vrijwilligers, de zogenaamde ‘RiverDippers’ met behulp van hun smartphone en PADs zelf stalen nemen en de resultaten doorsturen.

Wat is fosfaat?

Fosfaat is een belangrijke plantenvoedende stof en is een essentiële bouwsteen in alle levende wezens. Maar te veel fosfaat draagt bij tot overbemesting van de waterlopen. Dat kan je zien aan bv. overmatige algengroei.

De VMM organiseert in deze context een aantal workshops om ook in België RiverDippers op te leiden. De eerste workshop vond coronaproof plaats op 12 oktober met een beperkt aantal deelnemers in de VMM-kantoren te Aalst. 

Professor Mark Loch van de University of Hull (UK) legde daarbij uit hoe de applicatie en de bijhorende PADs werken. Vervolgens testten de deelnemers zelf de app uit met…Coca-Cola. Coca-Cola heeft namelijk een hoog fosforgehalte (wat niet schadelijk is voor de gezondheid).

Je kan deze workshop en de uitleg hier herbekijken.

De PADs

River dipp 1

De RiverDipp PAD is een papieren toestel dat van kleur verandert om het fosfaatgehalte in een waterstaal weer te geven. De PADs worden ontwikkeld door de University of Hull en kunnen aangevraagd worden bij registratie op de RiverDip website.

 

 

 

Hoe word ik een ‘RiverDipper’?

Meer informatie omtrent het vrijwilligersproject kan je hier vinden. De RiverDipp app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Het Sullied Sediments project

River dipp 2Bij onderzoekers in Vlaanderen en in de rest van het Noordzeegebied groeit de bezorgdheid over de chemische deeltjes in waterlichamen, die nog niet erkend zijn als prioritaire stoffen. Daarom slaan we binnen het Sullied Sedimentsproject (of 'verontreinigde bodems') de handen in elkaar met Universiteit Antwerpen en onderzoekers en waterbeheerders uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer info over Sullied Sediments kan je vinden op de projectwebsite

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2020.

Bekijk alle artikels >>

logo Europees project sullied sediments

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.