Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2020 / Mooi resultaat herinrichting Voer in ‘s Gravenvoeren

Mooi resultaat herinrichting Voer in ‘s Gravenvoeren

12-11-2020
In ’s Gravenvoeren creëerden werken aan de riolering de kans om inwoners én bezoekers meer van hun geliefde Voer te laten genieten én hen beter te beschermen tegen wateroverlast. Die kans hebben we samen met de gemeente Voeren en Aquafin niet laten liggen natuurlijk.

In Voeren wilden het gemeentebestuur en Aquafin werk maken van de wettelijke verplichting om een gescheiden rioleringsstelsel in het centrum van ’s Gravenvoeren aan te leggen. Een ingreep waarvoor de hele rijweg en alle voetpaden opgebroken moesten worden.

Zo ontstond het idee: waarom dan niet het ganse openbaar domein herinrichten? En dus naast de rijweg en de voetpaden ook de omgeving van de Voer mee in het plan opnemen. De samenwerking tussen Voeren, Aquafin en de VMM kreeg vorm. Er werd gekozen voor vergroening, eenvormigheid in gebruik van materialen, veiligheid en voldoende ruimte voor fiets- en voetgangers.

  • Langs de waterloop werd een breed voetpad aangelegd, de zogenaamde Voerloper.
  • Daarbij zijn oude toegangsbruggen naar woningen vervangen en geüniformiseerd, onnodige overwelvingen van de waterloop verwijderd die o.a. als extra parking dienst deden en nieuwe uniforme leuningen geplaatst.
  • Aan de waterloop werd ook een Voertheater aangelegd. Zoals het woord het zegt, kunnen mensen er even gaan zitten en geniet van het extra groen. Er is ook toegang voorzien tot aan het water.

's Gravensvoeren backtoback's Gravensvoeren backtoback 2

 

Aanpak overstromingen

's Gravensvoeren 4’s Gravenvoeren kent ook een overstromingsproblematiek. Tijdens hevige stortbuien stroomt het regenwater via de steile hellingen in sneltempo naar beneden en veroorzaakt overstromingen in het centrum. Een typisch kenmerk voor het Voerense landschap.

Opnieuw creëerde het plan om twee gescheiden rioleringsbuizen aan te leggen, een uitgelezen kans. De geplande aanleg van de RWA-leiding bood ons de mogelijkheid om de leiding dienst te laten doen als bypass bij hoogwaterafvoer op de Voer. Daarvoor moest wel een extra grote buis voorzien worden. Een ‘normale’ RWA leiding is vrij beperkt in diameter, maar in dit geval werd een buis van diameter 1200 mm aangelegd. Bij piekafvoeren kan een deel van het water zo omgeleid worden, wat zal zorgen voor minder overstromingen in de dorpskern.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.