(Herinrichting) Schulensbroek als klimaatbuffer en uniek natuurgebied
Watertekort in de zomer, overstromingen in de winters. De gevolgen van de klimaatopwarming voelen we jaar na jaar aan den lijve. Om in de zomer het grondwater op peil te houden en om in de winter onze kelders droog te houden, werkt de VMM met steun van de Europese Unie aan het gebied rond het Schulensmeer. De voorbereidende werkzaamheden zijn zo goed als achter de rug. Vanaf midden november starten de grondwerken.
Waarom doen we dit?
Het uitgestrekte waterveiligheid van de bewoners in het Demerbekken. Het Schulensbroek fungeert momenteel als één van de belangrijkste gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG) in beheer bij de VMM. In de jaren ‘70 werd het beemdenlandschap deels uitgegraven voor zandwinningswerken, waardoor het Schulensmeer ontstond.
Tijdens de aanleg van het Schulensmeer was er weinig aandacht voor de natuur: de oevers werden zeer steil afgewerkt en natte graslanden raakten bedolven onder meters opgespoten zand. Het gebied verdroogde ook door de aanleg van diepe grachten en een pompgemaal. Veel waardevolle flora en fauna verdwenen. Kortom, om de natuur en de waterhuishouding te herstellen, was er dringend nood aan een doordacht plan.
Beter voor het klimaat
De verschillende partners sloegen de handen in elkaar om van het Schulensbroek terug een buffer te maken die de gevolgen van de klimaatverandering opvangt. Dit 'wetland' voorkomt overstromingen bij hevige neerslag en houdt onze grondwaterreserves op peil in periodes van droogte. Maar er is meer.
Thuis van zeldzame flora en fauna
Vochtige natuurgebieden zoals moerassen en natte graslanden zijn zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Net zoals bossen halen ze CO2 uit de lucht en slaan het op in de bodem. Door de natte omstandigheden blijft het daar zeer lang bewaard in de vorm van organisch materiaal.
Om de natuurwaarde van het gebied te verhogen, graven we de zanddepots af en komt er meer dan 20 hectare - zo’n 40 voetbalvelden - aan natte graslanden, rietmoeras en ondiep water. Hiermee creëren we bijkomende leefgebieden voor zeldzame moeras- en weidevogels. Er zullen weer meer water- en oeverplanten groeien, wat de waterkwaliteit verbetert en de kans op algenbloei vermindert. Het meer wordt meer geschikt voor een rijke variatie aan waterleven en vissoorten.
De natuur beleven
In het Schulensbroek gaan natuur en zachte recreatie hand in hand. Het bestaande wandelpad wordt opgewaardeerd en er komt een rolstoelvriendelijk pad. Jonge avonturiers zullen zich kunnen uitleven op een natuurbelevingsparcours en nieuwe hengelplaatsen worden ingericht in een natuurlijkere open omgeving met paaiplaatsen. Op het dak van het bezoekerscentrum wordt het volop genieten van een machtig uitzicht over het weidse gebied. Schoonheid ten top.