Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Mei 2023 / Beoordeel en verbeter de klimaatbestendigheid van jouw projecten

Beoordeel en verbeter de klimaatbestendigheid van jouw projecten

25-05-2023
Wil je als lokale overheid of als ontwerper nieuwe projectontwerpen klimaatbestendiger maken? Dat kan met onze nieuwe PROJECT-tool!  Deze innovatieve tool toont inspirerende voorbeeldprojecten en geeft je een score. Dat kan voor één perceel of voor een volledige wijk. Voeg eenvoudig adaptatiemaatregelen toe en visualiseer meteen de impact. Scoor hoog met jouw project en bouw mee aan een klimaatbestendiger Vlaanderen.

Score van 1 tot 10

In de PROJECT-tool teken je voor jouw ontwerp zowel de bijkomende infrastructuur (gebouwen, wegen en overige verharding) als de adaptatiemaatregelen in. Op basis van het gewijzigde landgebruik door het project en de voorziene maatregelen, berekent de tool voor jouw ontwerp een adaptatiescore.

Deze score geeft aan of je ontwerp erin slaagt om de verwachte toename van de gevoelstemperatuur, de toename van afstromend regenwater (run-off) en de verminderde infiltratie op te vangen.

Om daarin te slagen moet het projectontwerp minstens een score 5 hebben. Projecten die een verdere verbetering realiseren, kunnen tot 10 scoren.

Stap 1 - Teken de perimeter van je project in

startscherm projecttoolJe tekent een polygoon in om de grenzen van je projectgebied vast te leggen. Die kan later nog aangepast worden. De oppervlakte van het projectgebied kan niet kleiner zijn dan 500 m² en niet groter dan 25 km². Aan de hand van de locatie van het ingetekende project, scant de projecttool de klimaatuitdagingen in en nabij het projectgebied waarna de meest effectieve maatregelen worden voorgesteld.

Stap 2 - Voeg adaptatiemaatregelen toe

Vereist het project bijkomende verharding, dan kan je die best eerst intekenen op de kaart. Daarna selecteer of teken je één of meerdere klimaatadaptieve maatregelen. Maatregelen kunnen boven elkaar getekend worden. 

intekenscherm projecttoolBij de keuze van de maatregelen kan je rekening houden met de aangegeven effectiviteit of je kan ze filteren op basis van het klimaatthema waarop de maatregel inwerkt. Voor elke maatregel hanteert de projecttool standaardkarakteristieken, maar je kan wel een beperkt aantal kenmerken projectspecifiek bijstellen zoals bv. de vullingsdiepte bij berging of de oppervlakte van de kruin bij boomschaduw.

Stap 3 - Bekijk de adaptatiescore

Het volstaat om de toegevoegde maatregelen te bewaren om daarna de adaptatiescore te laten berekenen voor elk klimaatthema. Ook de finale, gemiddelde score komt in beeld. Daarnaast krijg je ook zicht op een aantal systeemindicatoren van jouw project. Zo zie je het percentage boomschaduw, verhardingsgraad en het percentage van het hemelwater dat gebufferd en geïnfiltreerd wordt in het gebied.

Wil je de adaptatiescore verbeteren, dan kan je extra maatregelen toevoegen, of kan je het project dupliceren om vervolgens  een alternatief ontwerp samen te stellen. De projectvariant met de hoogste score, is het best gewapend om toekomstige klimaatimpact te milderen.klimaatadaptatiescore

Ga meteen aan de slag met de PROJECT-tool! »

Meer weten?

Ontdek in het webinar 'Klimaatadaptatietools in de praktijk' hoe je onze tools kan gebruiken bij het uitwerken van plannen en projecten.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.