De waterkwaliteit van onze Vlaamse waterlopen laat nog vaak te wensen over. Daarom ondersteunt de VMM projecten van lokale waterbeheerders en lokale actoren die werken aan biodiversiteit, betere waterkwaliteit en herstel van waterbergend vermogen. Een project kan in aanmerking komen voor een subsidie van 50%.
Mei 2023
Wil je als lokale overheid of als ontwerper nieuwe projectontwerpen klimaatbestendiger maken? Dat kan met onze nieuwe PROJECT-tool! Deze innovatieve tool toont inspirerende voorbeeldprojecten en geeft je een score. Dat kan voor één perceel of voor een volledige wijk. Voeg eenvoudig adaptatiemaatregelen toe en visualiseer meteen de impact. Scoor hoog met jouw project en bouw mee aan een klimaatbestendiger Vlaanderen.
Luchtvervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid en de natuur. Daarom volgt de VMM de evolutie van de uitstoot van vervuilende stoffen van nabij op. Voor de meeste vervuilende stoffen daalde de uitstoot sterk tijdens de voorbije decennia. In coronajaar 2020 daalde de uitstoot nog sterker. Door afgezwakte coronamaatregelen zien we dat er in 2021 een lichte stijging is ten opzichte van 2020. De trend op lange termijn blijft wel dalend. Bovendien halen we (bijna) alle uitstootdoelstellingen die zijn vastgelegd in het Vlaams luchtbeleidsplan.
De VMM is partner van het Europese COMPAIR-project, dat via burgerwetenschap data verzamelt rond verkeersstromen en luchtkwaliteit. In het project helpt de VMM lokale besturen om luchtkwaliteitssensoren te kiezen en burgers om met de sensor gemakkelijk de luchtkwaliteit in hun buurt te meten
De grotere aantallen van de Chinese wolhandkrab, een invasieve exoot in onze contreien, heeft een negatieve impact op het zoetwaterleven in onze rivieren. Met het Europese project CLANCY wil de VMM de overvloed aan wolhandkrabben beperken.
Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom werkt de Green Deal Brouwers sinds september 2018 aan een duurzamer watergebruik in het productieproces. Volgens hun nieuwe rapportering bespaarden ze in 2021 in totaal 569 466 m³ water. Sinds de start van de Green Deal Brouwers staat de teller op maar liefst 972 852 m³ minder waterverbruik of 389 olympische zwembaden.
In Vlaanderen nemen we met de Blue Deal verschillende terreinmaatregelen om de sponswerking te versterken. Hoe goed werken deze maatregelen? Hoe meet je de impact op het watersysteem? Met de Praktijkgids Monitoring leren we uit ons terreinwerk.