Meer dan 700.000 wolhandkrabben trappen in de val
De Chinese wolhandkrab is een invasieve krabbensoort uit Azië die overal in Vlaanderen opduikt. De zoetwaterkrab heeft bij ons geen natuurlijke vijanden. Hierdoor is de populatie zo groot geworden, dat ze problemen veroorzaakt in en rond de Vlaamse waterlopen. Wolhandkrabben zijn omnivoren die alles opeten wat ze op hun weg tegenkomen: bladafval, waterplanten, dode vissen… Zo veranderen ze de hele habitat voor inheemse soorten, met negatieve gevolgen voor het rivierecosysteem. Ze graven ook holen in de oevers en woelen in de rivierbodem, waardoor deze vatbaarder kunnen worden voor erosie.
VMM bindt de strijd aan met nieuw type val: de krabbensleuf
In 2018 plaatste de VMM een nieuw type val op één van de waterlopen in haar beheer: de Kleine Nete in Grobbendonk. Die val, een zogenaamde krabbensleuf, werd ontwikkeld door de Vlaamse Milieumaatschappij.
Vorig jaar (2019) liepen er in totaal 716.665 krabben in de val. Dat komt overeen met bijna 3,5 ton krabben of een sliert van 13 kilometer, als je de krabben achter elkaar zou zetten.
Hoe de val werkt en de resultaten voor 2019 kan je in de infografiek hiernaast bekijken (klik op de afbeelding om te vergroten).
Bijkomend onderzoek bewijst effectiviteit
De voorbije 2 jaar werd de effectiviteit van de val verder onderzocht door de Universiteit Antwerpen. In welke mate stopt de val de migrerende wolhandkrabben en worden kwetsbare rivierecosystemen stroomopwaarts beschermd?
Daarvoor werd onder andere een experiment uitgevoerd waarbij gevangen krabben opnieuw werden uitgezet, nadat hun schild was gemarkeerd met nagellak. Dat gebeurde zowel in de lente (trek van jonge krabben stroomopwaarts) als in de herfst (trek van volwassen krabben naar zee). Telkens werd de val gedurende drie weken dagelijks gecontroleerd op ‘gelakte’ krabben.
Uit de resultaten blijkt dat vooral bij de massale lentetrek de val zeer effectief is. Na enkele dagen liep tot 73% van de gemarkeerde krabben terug in de val. In het najaar liep 52% van de krabben opnieuw in de val.
De onderzoekers concluderen dat de val robuust, kostenefficiënt en zeer succesvol is in het vangen van de wolhandkrabben. Een belangrijke bonus: de val houdt geen gevaar in voor de vispopulatie, aangezien zij veilig over de val zwemmen. Het is voor de onderzoekers duidelijk dat dit type val ook in andere waterlopen in Vlaanderen kwetsbare en waardevolle rivier-ecosystemen kan beschermen.