Rioolbeheer kostte in 2017 en 2018 50 euro per Vlaming of zo’n 80 eurocent per verbruikte m3 drinkwater. Dat blijkt uit het recente rapport van de VMM ‘Financiële cijfers rioolbeheer in Vlaanderen 2017-2018’.
Wat zijn de krijtlijnen voor een krachtiger waterbeleid in de periode 2020-2025 en met welke knelpunten moeten we daarbij rekening houden? Dat staat in de nieuwe waterbeleidsnota die op 3 april door de Vlaamse Regering is vastgelegd.
De voorbije weken bleven tientallen medewerkers van de VMM actief op het terrein om de kwaliteit van onze waterlopen en lozingen van bedrijven en RWZI’s te monitoren. Dankzij hun alerte optreden werd recent nog een massale vissterfte op de Schelde voorkomen. Belangrijk werk in bijzondere omstandigheden.
Oplossingen zoeken voor droogte, wateroverlast, erosie en waterkwaliteit: dat kunnen we niet alleen. Daarom ging de VMM in 2020 al drie riviercontracten aan; een echt engagement waarbij omwonenden en betrokken partners van de Dommel, de Bellebeek en de Heulebeek samen oplossingen zoeken én uitvoeren.
In de winter neerslag opslaan in de ondiepe ondergrond om in de zomer als natuurlijke zoetwaterbuffer te hanteren ter bescherming van het grondwater en tegen droogte in het Vlaamse kustgebied. Het lijkt een eenvoudig idee, maar kan het ook? Dankzij de kaart van de waterbeschikbaarheid in het kustgebied weten we nu waar het potentieel kan.
Experimenten met artificiële intelligentie (AI) hebben al bewezen snel en accuraat overstromingen vanuit onze onbevaarbare waterlopen te kunnen voorspellen. Dit jaar onderzoeken we verder hoe we AI ook kunnen inzetten om droogte te voorspellen.
In haar strijd tegen plastiek en ander afval in onze waterlopen gebruikt de VMM op strategische locaties vuilkeerschermen. Vorig jaar hebben we hiermee 900 kg drijfvuil kunnen ‘vangen’. Zwerfvuil en sluikstorten blijven een groot probleem, daarom werken we ook intensief samen met de lokale besturen om het probleem aan de bron aan te pakken.
Vorig jaar ving de Vlaamse Milieumaatschappij met een nieuw type val (de ‘krabbensleuf’) maar liefst 716.665 wolhandkrabben op de Kleine Nete in Grobbendonk. Verder onderzoek door Universiteit Antwerpen toont nu de grote efficiëntie waarmee de val migrerende wolhandkrabben kan verwijderen uit een waterloop. De val kreeg daarom ook al navolging met een tweede exemplaar in Wichelen.