Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2024 / Saartje Vandendriessche en Bernard De Potter over de Week van het Water

Saartje Vandendriessche en Bernard De Potter over de Week van het Water

28-03-2024
De vierde editie van de Week van het Water is halfweg. Waarom vindt de VMM deze campagne zo belangrijk? En waarom springen meer dan 130 partners in heel Vlaanderen mee op de trein? Administrateur-Generaal van de VMM Bernard De Potter en ambassadrice van de Week van het Water Saartje Vandendriessche leggen uit.

Hoe kwam de Week van het Water tot stand?

Bernard: “De Week van het Water kent haar oorsprong 4 jaar geleden en startte vanuit het Europees gesubsidieerd project Life Belini. Het doel is om het waterbewustzijn in Vlaanderen te verhogen en om de waarde van water in al haar facetten te belichten. Omdat water wereldwijd kostbaar is en landsgrenzen overstijgt, kiezen we ervoor om de Week van het Water te organiseren in de periode rond Wereldwaterdag (22 maart). Dat is een initiatief van de Verenigde Naties. In meerdere landen wordt die dag stilgestaan bij het belang van duurzaam waterbeheer van zoetwater.”

Wat betekent de campagne voor jou Saartje?

Saartje: “Het is fantastisch om te zien hoe dit initiatief blijft groeien. Als ambassadrice wil ik benadrukken hoe belangrijk water is voor ons welzijn, onze gezondheid en voor het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. Mijn affiniteit met water gaat verder dan alleen genieten van de serene schoonheid van rivieren en meren tijdens mijn sportieve en recreatieve activiteiten. Het heeft mij geleerd over de kwetsbaarheid van onze natuur en het belang van duurzaamheid. Daarom was ik zo enthousiast toen de vraag kwam om ambassadrice te worden.”

Week van het Water2

Waarom is water zo'n centraal thema in Vlaanderen?

Bernard: “Onze regio heeft een rijke geschiedenis met water. Het is onze bondgenoot en essentieel voor leven, gezondheid, en economie. Dat moeten we goed beseffen. De Week van het Water is een aanknopingspunt om aan te sporen tot actie tegen milieuproblemen zoals watervervuiling en biodiversiteitsverlies. Deze uitdagingen vragen gezamenlijke actie en duurzame oplossingen. Het belang van water kan niet genoeg benadrukt worden. Elke druppel telt en onze dagelijkse keuzes hebben een impact op waterbronnen wereldwijd.”

Hoe kunnen we de uitdagingen op vlak van water best aanpakken?

Bernard: “Ons beleid is gericht op het beschermen en het duurzaam beheren van waterbronnen. Maar overheidsbeleid alleen is niet genoeg. Het vraagt om betrokkenheid van ons allemaal - bedrijven, gemeenschappen, en individuen. Door samen te werken kunnen we een toekomst creëren waarin schoon en toegankelijk water gegarandeerd is voor iedereen.”

“Daarom is de Week van het Water ook een partnerverhaal. Het staat of valt met het engagement van lokale en provinciale besturen, verenigingen, organisaties en bedrijven die massaal wateractiviteiten organiseren. Dat is hét bewijs dat er een groot draagvlak is voor dit thema.”

Week van het Water

Saartje, hoe draagt jouw rol als ambassadrice bij aan dit bewustzijn?

Saartje: “Door mijn liefde voor de natuur en actief leven te delen, wil ik mensen inspireren om onze waterbronnen te waarderen en te beschermen. Het gaat niet alleen om genieten van de natuur, maar ook om bewustwording van de kwetsbaarheid ervan. Ik wil deze boodschap van bewustwording en actie mee verspreiden. Het is cruciaal dat we onze waterwegen schoon en veilig houden, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de vele ecosystemen die ervan afhankelijk zijn. Door deel te nemen aan activiteiten en een centrale rol te spelen in de communicatie naar het grote publiek, hoop ik dat de Week van het Water meer ruchtbaarheid krijgt.”

Wat kunnen deelnemers verwachten van de activiteiten tijdens deze week?

Bernard: “Het scala aan activiteiten is zeer breed. Van educatieve workshops tot sportieve wateractiviteiten en culturele evenementen die de schoonheid van water belichten. Er is voor elk wat wils. Deelnemers mogen verwachten naar huis te gaan met een hoop inzichten en inspiratie, want het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee de activiteiten georganiseerd worden, valt enorm op. Ik merk ook dat er zich elk jaar meer partners achter het initiatief scharen: steden en gemeenten, provincies, drinkwaterbedrijven, sport- en natuurverenigingen, rioolbeheerders,... Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Week van het Water3

Saartje, naar welke specifieke activiteiten kijk jij het meest uit?

Saartje: “Allereerst wil ik toch even benadrukken dat ik onder de indruk ben van het grote aanbod aan activiteiten. De toewijding van alle partners in deze campagne is inspirerend voor ons allemaal. Persoonlijk kijk ik vooral uit naar de mogelijkheden om actief deel te nemen aan het schoonmaken van rivieren en het verminderen van waterverbruik thuis. Tijdens Wereldwaterdag mocht ik al eens proeven van een kajak clean-up op de Dijle, georganiseerd door de Dijlejutters en Peddelsport Vlaanderen. Op weekvanhetwater.be deelde ik trouwens mijn 5 favorieten, en daar moeten nog altijd een aantal van plaatsvinden.”

Tot slot, Bernard, Saartje, wat hopen jullie dat de Week van het Water zal bereiken?

Week van het Water4Bernard: “Ik hoop dat het een katalysator is voor blijvende verandering waarbij we ons met z’n allen inzetten voor de bescherming en het duurzame beheer van onze waterbronnen. En dat het niet bij die ene week in het jaar blijft maar we er het jaar rond belang aan hechten.”

Saartje: “Dat er een algemene golf van bewustwording rond het thema door Vlaanderen raast. Ik hoop dat het een moment is waarop we allemaal samen komen om onze rivieren en waterwegen te koesteren, voor onszelf en toekomstige generaties."

Wil je nog meedoen aan activiteiten? Dat kan nog tot 31 maart. 


Check het aanbod van Week van het Water »

 

Voor meer foto's en sfeerbeelden, ga naar ons Instagramkanaal en volg ons »

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.