De Vlaamse Regering trekt jaarlijks heel wat geld uit voor de (her)aanleg van rioleringen. Het is een van de cruciale actiepunten op weg naar proper en gezond oppervlaktewater in Vlaanderen. Vlaams minister van omgeving Demir keurde hiervoor twee belangrijke programma’s van de VMM goed.
Met de Green Deal Sportdomeinen zetten de VMM, Sport Vlaanderen, Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Vlaamse Sportfederatie in op vier thema’s: sportinfrastructuur, bodem en water, biodiversiteit en economische groei/materialen/grondstoffen. Tijdens een inspiratiesessie op 11 maart worden de initiatiefnemers en de betrokken actoren voor het eerst samengebracht om kennis te maken en concrete voorstellen uit te wisselen. Het startschot voor een verregaand engagement van 3 jaar.
De VMM zal 6 maanden lang de luchtkwaliteit meten in Rumst. De dorpskern van Rumst is omringd door industrie. De gemeente ontvangt hierover ook regelmatig klachten over geur, stof en irritatie van de luchtwegen. Genoeg aanleiding dus om metingen uit te voeren. Op 21 februari zijn we van start gegaan.
De wateruitdagingen in Vlaanderen hebben meer dan ooit een gezamenlijke, integrale en ambitieuze aanpak nodig. Daarom heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) haar werking over een andere boeg gegooid. We kiezen voor een partnerschap dat gedeelde verantwoordelijkheid en co-creatie nastreeft en waarbij we alle betrokkenen binnen het waterlandschap samenbrengen via projectwerking en platformwerking.
In Vlaanderen worden muskusratten al gevangen sinds hun eerste introductie in Europa zo’n 100 jaar geleden. Eerst als pelsdier, nu als invasieve uitheemse soort. Doorheen de jaren groeide de populatie ratten steeds aan tot we in de lage landen besloten om het dier gericht te bestrijden, want ze zorgen voor dijkdoorbraken en oeverschade. In grote delen van Vlaanderen verdween de muskusrat maar de jongste jaren zien we weer opflakkeringen.
De VMM meet sinds kort pesticiden in oppervlaktewater met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen monsternametoestel. Het toestel maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden water te scannen en dus vergroot de kans om verschillende stoffen op te sporen. Het kan ook lagere concentraties detecteren, waardoor we ook de bronnen van deze stoffen beter in kaart kunnen brengen.
In onze webinarreeks rond klimaatadaptatie zijn we op 22 maart al aan de 6e editie toe. Dit keer kom je alles te weten over slim en duurzaam watergebruik. Schrijf je nu in. Vorig webinar rond wateroverlast gemist? Herbekijk alle webinars uit de reeks op vmm.be.
De Vlaamse Waterdagen worden dit jaar een spetterend feest rond water! Kom van 19 tot 27 maart naar een van de bijna 100 evenementen in heel Vlaanderen. “Vlaanderen heeft een schat aan prachtig water, en die schat moet beschermd worden,” zegt projectcoördinator Maureen Nuyts, “Daarom gaan de Vlaamse Waterdagen over genieten van én zorg dragen voor water.”