Hoe kan het klimaat veranderen in jouw gemeente en welke effecten kan je verwachten op vlak van hittestress, droogte, overstromingen of zeespiegelstijging? Hoeveel personen, gebouwen en kwetsbare instellingen worden hierdoor getroffen? De VMM heeft al het beschikbare kaart- en cijfermateriaal voor Vlaanderen op één website gebundeld: Klimaatportaal Vlaanderen.
Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.
Het grondwater in Vlaanderen is zich stilaan aan het herstellen na de droge zomer. Op de meeste plaatsen zijn de grondwaterstanden al een heel stuk gestegen na de droge zomer, maar normaal moet het grondwater in deze periode van het jaar zijn hoogste niveau bereiken. Dit niveau bereiken we op de meeste plaatsen nog niet. Vooral in het oosten van Vlaanderen blijven de standen laag voor de tijd van het jaar.
De VMM slaat de handen in mekaar met de stad Hasselt om de Demer opnieuw plaats te geven in het Kapermolenpark. Het vormt een onderdeel van de volledige herinrichting van het park, waarvoor iedereen ideeën mocht aanbrengen.