Houtverbranding draagt ’s winters sterk bij aan de fijnstofconcentraties
Houtverbranding draagt volgens de resultaten gemiddeld een derde bij aan het fijn stof in de lucht. Bij vuur stoken komen er ook kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) vrij. Uit metingen in de schouw blijkt ook dat er qua uitstoot grote verschillen zijn tussen verwarmingsinstallaties.
Vooral in woongebied speelt houtverbranding een belangrijke rol in de lokale luchtvervuiling. De VMM lanceerde daarom eind 2016 een stookadvies waarbij op dagen met slechte luchtkwaliteit wordt aangeraden zo min mogelijk hout te verbranden. Meer info over het stookadvies kan je vinden op www.vmm.be/stookadvies.
Om de impact van houtverbranding op de lokale luchtkwaliteit na te gaan, heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in opdracht van de VMM van december 2015 tot en met januari 2016 metingen uitgevoerd in Dessel.
Wat hebben we gedaan?
- Metingen in omgevingslucht
- Metingen in schouwen
- Vooraf de inwoners gevraagd naar hun stookgedrag
44 procent van de buurtbewoners in de onderzochte wijk in Dessel gebruikt houtverbranding als (bij)verwarming. Meestal verbranden ze daarbij blokken hout in een cassette of kachel.
Voor het eerst hebben we met deze studie de bijdrage van houtverbranding continu gemeten in plaats van één filtermeting per dag. Zo kunnen we zien wat de bijdrage van houtverbranding is gedurende een hele dag en worden piekmomenten zichtbaar.
De resultaten van deze studie komen goed overeen met waarden uit internationaal onderzoek en bevestigen de emissiewaarden die we al langer hanteren.