Onthardingsinitiatief ‘De Grote Opkuis’ herstelt vallei Kleine Nete
Wat is ‘De Grote Opkuis’?
Met ‘De Grote Opkuis’ ruimen we in één beweging op verschillende locaties overbodige of slecht gelegen bebouwing en verharding op. Zo kan regenwater beter infiltreren in de bebouwde ruimte en herstelt het aaneengesloten karakter van waardevolle natuurgebieden zich. De ontharde oppervlakte maakt vernatting mogelijk en maakt het afstroomgebied van de Kleine Nete weerbaarder tegen droogte en wateroverlast. Het gaat vaak om constructies en infrastructuur waar de financiering voor afbraak ontbreekt. Door verschillende kleinere projecten te bundelen en centraal te coördineren, kost het minder om af te breken.
De VMM coördineert een aantal deelpartners die elk één of meerdere werken uitvoeren in verschillende gemeenten langs de Kleine Nete. ‘De Grote Opkuis’ maakt deel uit van het strategisch project ‘Meer veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’. In dat strategisch project streven 13 gemeentes ernaar minstens 1 ha ontharden tegen eind 2024.
©kleinenete.be
Eerste fase van start
In Geel, Kasterlee, Nijlen en Olen gaan de eerste sloopwerken van start. Zo sloopt de stad Geel binnenkort drie loodsen met een totale dakoppervlakte van 4.100 m² op het voormalig militair domein van Kievermont. De zone wordt ingezet om het bos uit te breiden.
© stad Geel
De Stichting Kempens Landschap gaat afval ruimen en constructies slopen om een aanpalend stuk openruimtegebied rond de bedrijfszone van Umicore in Olen landschappelijk op te waarderen. Ook exoten worden weggehaald zodat inheems, gemengd bos spontaan kan groeien. De gemeente Kasterlee, Provincie Antwerpen en de Vrije basisschool Sint Calasanz steken ook de handen uit de mouwen.
In 2024 starten nog meer projecten in de valleien van de Molenbeek in Vorselaar/Zandhoven, de Visbeek-Kindernauwbeek in Lille en de Caliebeek in Kasterlee.
Blue Deal: de strijd tegen waterschaarste en droogte
De Grote Opkuis is mogelijk dankzij de Blue Deal. Dat is een programma dat de Vlaamse Regering lanceerde in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Het bevat meer dan 70 acties en 400 projecten. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.