Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2020 / Rioolputjes bron van vervuiling

Rioolputjes bron van vervuiling

15-06-2020
Sigarettenpeuken, olieachtige substanties en andere producten die we liever niet door onze gootsteen gieten, verdwijnen vaak in de rioolputjes langs de straten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat rioolputjes niet noodzakelijk naar een waterzuivering gaan. De vervuiling komt vaak rechtstreeks in de waterlopen terecht, met alle gevolgen van dien voor het waterleven.

Bij de VMM krijgen we regelmatig meldingen van vervuiling op de waterloop die via rioolputjes in het water terechtkomt. Zo werden onlangs dode vissen gesignaleerd op de Velpe te Kortenaken, door een lozing van white spirit en verfresten. Ook op de Herk in Wellen werd een witte substantie waargenomen.

Meldingen nemen toe

RioolputjesVaak denken we bij rioolputjes aan afvoer van vuil water naar een waterzuiveringsstation. Vroeger was er vaak ook maar één rioolbuis in de straat. Het was vanzelfsprekend dat na het wassen van de auto op straat, de zeepresten rechtstreeks in de riolering verdwenen.

Maar hoe langer hoe meer wordt de afvoer van regenwater van grijswater gescheiden. In straten waar het afvalwater gescheiden is van het regenwater, zijn de straatkolken of rioolputjes aangesloten op het regenweerafvoer-systeem (RWA). Meer van deze rioolputjes leiden dus rechtsreeks naar de waterloop en finaal naar de zee. Ook zwerfvuil op straat kan na een fikse regenbui zo rechtstreeks in het water terechtkomen.

Meer weten over gescheiden afvoer

Rioolputjes

Niets ingooien aub

Straatkolken zijn er om regenwater dat van de straat afspoelt, op te vangen en af te voeren. Gooi er dus niets in! Want zonder dat je het weet, zorg je mee voor vervuiling van onze waterlopen én uiteindelijk de zee.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van juni 2020

>> Bekijk alle artikels

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.