Opmars plastic nurdles
Toenemend probleem
Onze milieu-incidentenwerking stelt dit soort vervuilingen steeds vaker vast in en rond waterlopen. De laatste jaren waren er incidenten met nurdles in o.a. Stabroek, Antwerpen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg en Tessenderlo. Dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.
Niet onschuldig
Vervuiling met plastic korrels is minder onschuldig dan het misschien lijkt. Doordat deze nurdles in oevers en waterlopen niet zomaar opgeruimd kunnen worden, kan de vervuiling zich door de jaren heen blijven opstapelen en behoorlijk wat problemen veroorzaken.
Wanneer vogels of andere dieren deze plastic korrels opeten, dan kan dit hun spijsvertering blokkeren en kunnen ze sterven door uithongering. Recent wetenschappelijk onderzoek in Engeland toont ook aan dat ongewervelde zoetwaterorganismen kleine plastic deeltjes uit de waterloop kunnen opnemen, waardoor ze in de voedselketen terechtkomen. De plastic deeltjes kunnen ook afgevoerd worden via de waterlopen en zo bijdragen aan het plastic probleem in de zeeën en oceanen.
Vervuiling van waterlopen met nurdles is niet alleen schadelijk, het is ook verboden. Het Vlaams Waterwetboek verbiedt elke vervuiling van waterlopen met afvalstoffen.
Plan van aanpak
Om deze problematiek aan te pakken, stelde de VMM een plan van aanpak op. We contacteren de doelgroepen om ze over deze problematiek te informeren. Overheidsinstanties vragen we om waakzaam te zijn en alle incidenten te signaleren en aan te pakken. Betrokken sectoren (transport en productie) moeten inzetten op een doeltreffende preventie om deze vervuiling te voorkomen.
In samenwerking met de beheerders van de waterlopen, ziet de VMM strenger toe op vervuiling met nurdles. Zo’n incidenten worden gedetailleerd gedocumenteerd en de info wordt gedeeld met de handhavende instanties zoals politie en milieu-inspectie.