VMM van start met burgerwetenschap en luchtzuivering
Wat zullen we doen met het project Zuivere Lucht?
- We ontwikkelen een digitale gereedschapskoffer
- We zoeken samen met geïnteresseerden naar lokale acties om de luchtkwaliteit in kaart te brengen en te verbeteren
- We testen een innovatieve luchtzuiveringstechniek
Hoe het best de lucht meten?
Veel Vlamingen willen zelf de luchtkwaliteit meten. 20.000 Vlamingen hebben dat onlangs gedaan via CurieuzeNeuzen Vlaanderen, waaraan de VMM samen met de UAntwerpen en De Standaard meewerkt. En er zijn er nog veel meer die zelf aan de slag willen. Voor die burgerwetenschappers stellen we een digitale gereedschapskoffer samen: een handleiding om zelf zinvolle en kwalitatieve metingen op te zetten. Wat meet je bv. het best wel of niet? Hoe interpreteer je de resultaten? De gereedschapskoffer zal in het najaar van dit jaar klaar zijn.
Samen met de partners testen we deze koffer uit in een aantal ‘living labs’: kleinschalige experimenten met burgers. We zullen ook tijdelijke maatregelen zoals de straat tijdelijk autovrij maken, meer ventileren in de klaslokalen, … uitproberen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Nieuwe technieken
Kinderen zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. Daarom zullen de partners Universiteit Antwerpen en VFA Solutions binnen dit project enkele luchtzuiveringstechnieken optimaliseren en uittesten in een crèche in Antwerpen en een school in Den Haag. Zo kunnen we hopelijk hun blootstelling op korte termijn verminderen.
Het project Zuivere lucht is een project dat gesubsidieerd wordt door het Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Het loopt tot eind 2020.