Maatschappelijke systemen botsen op grenzen
Verbruiken we minder energie, daalt de uitstoot van schadelijke gassen door verkeer en is ons voedingssysteem duurzamer geworden? Ja, maar het is niet voldoende:
- We verbruiken 23% minder energie ten opzichte van 2000 om even productief te zijn. Maar onze economie blijft beduidend energie-intensiever dan onze buurlanden.
- Er is een duidelijke daling van de uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof, maar transport blijft een belangrijke bron van schadelijke stoffen voor mens en milieu.
- In de jaren negentig zagen we in het voedingssysteem een sterke daling van de milieudruk door technologische vooruitgang en betere kennis, maar het tempo van verbeteringen in milieu-efficiëntie is afgevlakt.
Maatschappelijke systemen lopen meer en meer tegen hun grenzen aan: we staan voor de belangrijke uitdaging om aan onze huidige en toekomstige behoeften te voldoen binnen de draagkracht van onze planeet.
Het rapport gaat ook in op mogelijke oplossingen:
- Zo kunnen we het energiesysteem verduurzamen door de combinatie van een hogere energie-efficiëntie en de verdere overschakeling op hernieuwbare energiebronnen.
- Een aantal socio-economische ontwikkelingen en technologische verbeteringen kunnen de milieu-impact van het mobiliteitssysteem verbeteren. Denk daarbij aan de opkomst van de elektrische fiets en auto, autodelen, telewerken…
- Voor structurele innovaties in het voedingssysteem zijn zowel veranderingen in productie- en distributieketens (bv. efficiënter en meer circulair produceren, en lokale kringlopen sluiten) als in het gedrag van de individuele consumenten (bv. minder dierlijke producten eten en voedselverspilling tegengaan) noodzakelijk.
Bron: EMA 2016, Sustainability transitions: Now for the long term. Eionet report No1/2016.
Lees meer over de Systeembalans of download het volledige rapport.
Je kan ook een gedrukt exemplaar gratis bestellen.